Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da se večeras u više delova Srbije očekuje oblačno vreme sa jakim pljuskovima, grmljavinom gradom i jakim vetrom. U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog kiše i grmljavine.

„Oblačnost sa jakim pljuskovima, grmljavinom, gradom i jakim vetrom sa područja Srbobran – Bečej – Kikinda premeštaće se ka jugu Bačke i srednjem Banatu, a obilni pljuskovi sa gradom očekuju se u istočnoj Srbiji – u regionu Kučajskih planina, na jugu Borskog i severu Zaječarskog okruga“, naveo je RHMZ u upozorenju.

Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju danas na području Srbije lokalno će biti obilni uz grad (od 20 do 40 mm za kratko vreme u zoni najintenzivnijih pljuskova, lokalno i više), upozorio je ranije danas RHMZ.

Sutra se na severu Srbije očekuje stabilizacija vremena, a lokalno intenzivni pljuskovi očekuju se uglavnom južno od Save i Dunava.

U nedelju se pljuskovi očekuju samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije.

Inače, RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje.

„Vodostaji na Savi kod Šapca i na Dunavu kod Smedereva će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava“, upozorio je RHMZ.

„Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 02. i 03. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja. Na Mlavi i Peku narednih 48 časova vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima“, dodao je još RHMZ.

***

BONUS VIDEO – Zapadna Srbija na udaru nevremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar