Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sati i sati čekanja ispred kovid ambulanti širom zemlje ponovo su otvorili pitanje organizacije u borbi protiv kovida, ali za sada kao da nema novih rešenja. Ne uključuju se privatne zdravstvene ustanove, ne otvaraju se nove kovid ambulante, a omikron soj, najzarazniji do sada stvara ogroman pritisak na zdravstveni sistem.

Jučerašnji rekord, kada je zabeleženo više od 13.000 zaraženih samo je demistifikacija borbe države protiv koronavirusa. Krizni štab se ne sastaje, a i kada se sastane ne donese nikakve odluke, pa ne čudi što ljudi čekaju po devet sati u redovima, u kojima se i zdrav razboli. Rešenje može biti otvaranje kovid ambulanti i uključivanje privatnika u borbu protiv kovida, ali vlast kao da ne želi da nađe pravi lek za ovu bolest.

Kada je reč o gužvama ispred kovid ambulati, u kojima građani čekaju po osam ili devet sati, Anđela Gavrilović iz Ujedinjenih protiv kovida kaže da je bilo potrebno da se uključe i privatnici kako bi se rasteretili domovi zdravlja.

„Trebalo je na početku pandemije otvoriti besplatne telefonske linije na kojima bi se angažovali nezaposleni lekari i studenti viših godina medicinskog fakulteta za prvi kontakt radi odluke o upućivanju i informacije o najbližem ili najmanje opterećenom punktu. S obzirom na to da usluga kompletnog pregleda kod privatnika košta između 15 i 20 hiljada dinara (PCR, laboratorije, pregled specijaliste), trebalo je ponuditi fondovske cene kako bi se i privatnici uključili i rasteretili domove zdravlja i bolnice u kojima odavno imamo manjak kadra koji se nezaustavljivo odliva“, priča naša sagovornica.

Gavrilović je podvukla da je bilo potrebno sprovesti kontrolu lakših pacijenata elektronskim putem.

„Po prijemu pozitivnog testa trijažna sestra bi trebalo da razdvoji pacijente po stepenu težine kliničke slike kako bi se po protokolu odredili kandidati za laboratorijske analizre. Terapija bi mogla da se određuje elektronskim putem da isti pacijent ne bi više puta čekao za jednu uslugu. Još uvek nije kasno ali Krizni štab drži glavu u pesku“, zaključila je naša sagovornica.

Anesteziolog Rade Panić rekao je za Nova.rs da ovakav broj novozaraženih ne može da izdrži nijedan sistem, ali da je država mogla da uključi privatnike u borbu protiv kovida jer to omogućava Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Naravno da je trebalo otvarati kovid ambulante i uključivati privatnike u borbu protiv kovida, ali nijedan sistem ne može da prihvati ovoliki broj novoobolelih u bilo kom obliku. Rezultati su bili ovakvi i mnogo pre Nove godine, ali su ih držali pod kontrolom da bi prošla kako treba proslava. Organizacija posla je nikakva, trebalo je malo da odmorimo sada, ali nažalost mi imamo stravičan pritisak na zdravstvo“, rekao je Panić.

On je naglasio da država ima mogućnost da uključi privatnike u borbu protiv kovida, ali da ona to ne čini, te da time krši zakon.

„Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kaže da ministar može da naredi učešće i privatne prakse. Sećate se pobune privatnika da i oni žele da rade PCR testiranje, ali je država našla odgovor da oni nemaju uslove, što je verujte mi smešno. Mnogi privatnici leče kovid, ali je to negde u sivoj zoni, ali naša zdravstvena praksa je odavno u ovakvoj zoni“, kazao je Panić.

Bonus video: Gužva ispred kovid ambulante Zemun

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare