Reporteri Nova.rs u redovima ispred kovid ambulanti
Reporteri Nova.rs u redovima ispred kovid ambulanti

Šesti talas korona virusa, pored rekordnih brojeva novoobolelih, iza sebe ostavlja i gužve ispred preopterećenih kovid ambulanti. Dugački redovi stvorili su ispred Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd na Novom Beogradu, gde se na kovid testiranje čeka i preko dva sata, a u redu za pregled čeka više od 40 ljudi.

Piše: Dimitrije Petrović

Po januarskom minusu, primorani da čekaju po izuzetno hladnom vremenu, našli su se i naši najstariji sugrađani.

„Čekam ovde preko dva sata, ni sama ne znam više kad sam došla. Šta da radim, stojim na ovoj hladnoći i čekam, druge mi nema, moram da se testiram“, izjavila je za portal Nova.rs starija gospođa, vidno uznemirena dužinom reda.

Kovid ambulanta Novi Beograd Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U redovima se mogu čuti negodovanja, razočarani uzdasi, prigovori, a nisu retki ni povici prema svima koji su odgovorni za potpuni kolaps koji je nastao ispred kovid ambulanti. Nešto bolja situacija je u ambulanti u Ulici cara Dušana u Zemunu, ali se, bez obzira na sve, redovi protežu van prostorija same ambulante.

Kovid ambulanta Zemun
Kovid ambulanta Zemun Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nameće se pitanje koliko je nesnosnim gužvama doprinela odluka vlasti da se ne priznaju kovid testovi iz privatnih laboratorija.

„Treba da se piše o ovoj bruci i sramoti: u kovid ambulanti ti ne priznaju privatni antigenski test na kovid. I onda čekaš u redu satima, kao ja. Ispred mene je konstantno 30 ljudi, iza mene 3 puta toliko. Koji genije je doneo tu odluku da muči narod?, pita se ovaj Beograđanin.

Kovid ambulanta Novi Beograd Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ovo je nehumano, tresem se ceo, imam jak nagon za povraćanjem, prste na nogama ne osećam, a zbog čega? Zato što je neko tako odlučio. I u Torlaku je pakao, svuda su neljudski redovi. Došao sam u 7 i ni izbliza nisam na redu – pre mene bar 30 ljudi“, dodaje on.

I zaista – kome ide u korist da u trenutku kada imamo oko 10.000 zaraženih na ovaj način izlažemo građane dodatnom naporu? Jer, ko i nije bio bolestan pre iskustva sa redovima u kovid ambulantama – sad definitivno jeste. Ostaje da se vidi da li će država uspeti da izađe na kraj sa sve većim gužvama i na koji način će olakšati testiranja na kovid, kako opet ne bi došlo do katastrofalnih scena, kakve su juče viđene na Kanarevom brdu, kada je, oko 9 časova preminuo muškarac koji je čekao na red ispred kovid ambulante.

BONUS VIDEO: Gužva ispred kovid ambulanti