Foto:EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučuje svim građanima Srbije, da do daljnjeg, ne putuju u ugrožena područja Italije, a italijanska vlada donela je uredbu, koja obuhvata čitav niz hitnih i obaveznih mera, kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem korona virusom.

Ministarstvo građanima savetuje da ne putuju dok se aktuelna zdravstvena situacija ne normalizuje.

Za sada, izolovana zona obuhvata područje severne Italije – Veneto i Lombardija, s tim što je od subote autonomna regija Friuli Venecija Ðulija, uvela vanredno stanje.

Mere koje su utvrđene uredbom obuhvataju zabranu udaljavanja i pristupa pogođenim mestima, odnosno područjima gde je već registrovano prisustvo virusa, suspenziju manifestacija, javnih događaja i drugih vrsta okupljanja, suspenziju nastave u školama i rada vrtića, suspenziju rada muzeja, suspenziju aktivnosti javnih službi osim neophodnih za život ljudi, primenu obaveznog karantina sa aktivnih nadzorom i druge, kao i čitav niz preventivnih higijenskih mera u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji menjaju i ažuriraju iz sata u sat, te da se uvode nove mere, Ministarstvo će nastaviti da prati i informiše građane Srbije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji.