Foto: Grad Užice

Datum kada se ime Užica prvi put pominje u Dubrovačkim spisama, 09.10.1329.godine, Užice obeležava kao Dan grada. Brojnim kulturnim manifestacijama Užičani su obeležili svoj rođendan a sinoć je održano i svečano skupštinsko zasedanje kome su prisustvovali redstavnici Vlade i Vojske Srbije, Sveštenstva, Kosova i Metohije, gosti iz Grčke, Slovenije, Crne Gore, BIH kao i predstavnici drugih gradova i opština Srbije, pre svega Zlativorskog okruga. Svečana sednica je bila i ove godine povod za dodelu nagrada i priznanja najzaslužnijim Užičanima.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Skupštine grada Užica, Branislav Mitrović, otvarajući svečanu sednicu, zahvalio se prisutnim gostima što sa Užičanima dele radost obeležavanja Dana grada koji je u proteklih 692 godine, od prvog pisanog pomena, bivao tvrđava, prestonica slobode, meta pitopisaca i hroničara, bivao rušen i obnavljan, širio se i propadao a uvek uspevao da se ponovo podigne, zahvaljujući Užičanima koji nikada nisu odustali od svog grada.

O potrebama Užičana da žive bolje i o projektima koji bi trebalo da učine da tako bude, govorila je prva žena ovog grada, Jelena Raković Radivojević, koja je rekla da je ljubav prema Užicu neupitna, kao i želja da ovaj grad bude bolje i lepše mesto za život onih koji se u njemu rađaju, odrastaju, provode svoj radni vek i stare.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Svako vreme je imalo svoju težinu i prepreke koje je trebalo savladati. Zato ne smemo da tražimo alibi za nečinjenja, već da svoju energiju usmerimo na projekte koje je moguće realizovati, a zašto ne i ne one koji nam izgledaju kao nemoguća misija. Proteklu godinu, u kojoj smo se borili sa kovidom 19, iskoristili smo i da privedemo kraju započete i pokrenemo niz projekata koji su u funkciji razvoja i poboljšanja kvaliteta života u gradu na Đetinji. Za nas je godinama jedan od prioriteta saobraćajna komunikacija, kako u samom gradu, tako i ona koja nam omogućuje brži i bezbedniji protok ljudi i roba. Zato se radujem svakom kilometru auto puta koji se približava Užicu, obilaznici i kružnim tokovima, svakoj novoj pešačkoj stazi. Sve to će smanjiti i problem aerozagađenja koji je prioritet svih prioriteta“, između ostalog, rekla je gradonačelnica.

U ime predsednika Republike, Dan grada, Užičanima je čestitala njegova savetnica Verica Lazić.

„Želim da vam prenesem iskrene čestitke predsednika povodom Dana grada Užica. U ime predsednika i u svoje ime, čestitam svim dobitnicima priznanja i nagrada, što je za svakog dobitnika izraz poštovanja ali i velika obaveza i podstrek da se radi više i bolje. Sve ono što građani Užica i Srbije danas žive, predstavlja dokaz zalaganja predsednika i Vlade
Republike Srbije za dalji razvoj i napredak naše zemlje, uprkos periodu koji je za nama i danima koje i dalje živimo u jeku pandemije“, poručila je savetnica predsednika.

Foto: Grad Užice

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji često boravi u Užicu, ovu priliku je iskoristio da ispred Vlade Srbije, Užičanima čestita praznik. Poseban pozdrav i zahvalnost uputio je direktoru Zdravstvenog centra Užice dr Milošu Božoviću, jer se, kako kaže, srećom zatekao u užičkom kraja kada se suočio sa zdravstvenim problemom.

„Tek kada sam imao, za mene jednu neprijatnu situaciju letos ovde i našao se u užičkoj bolnici, kroz šta sam prošao i tek tada sam razumeo koliko je to velika ustanova. Posle toga sam shvatio da to znaju i mnogi u našoj državi, nisam malo puta čuo: Imao si sreće da ti se to desilo u Užičkoj bolnici. Sudbina me često povezivala sa Užicem, uvek me impresionirala ta skromnost u moći ovog grada koji je pomagao slabijima a prkosno stajao naspram konkurencije. Prva slobodna teritorija, u carstvu zla drugog svetskog rata, bilo je Užice i njegova Republika, koja je celom svetu jasno pokazala da se Srbija nikada neće saginjati i povlačiti, da će sa svojim narodom braniti pravdu i slobodu“, podsetio je Momirović.

Svečana sednica povodom Dana grada Užica, tradicionalo je prilika dodele priznanja najzaslužnijim Užičanima. Povelje grada Užica, koje se dodeljuju za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju grada, dobili su: Predrag Gaga Antonijević, Aleksandar M. Milosavljević – Lale, Privredno društvo “Infosys doo” i Branko Stanković.

Foto: Grad Užice

Na osnovu rezultata ostvarenih u dužem vremenskom periodu, plakete grada pripale su: dr Nikoli Arsiću, prof. dr Miljku Ristiću, dr Dejanu Pilčeviću, Vladimiru Lučiću, Dragici Jevtović i Građevinskoj radnji “Jovan JDD”. Za izuzetne rezultate, nagrade Grada Užica, dobili su: Milica Zlatić, Rade Vasović, Matija Spasojević, Zoran Šaponjić, Branka Selaković, Neđo Mirosavljević i juniorska ekipa KK “Sloboda” Užice.

Užice je jedini grad u Zlatiborskom okruga. U njemu, prema poslednjem popisu živi 52.646 stanovnika. Može se reći da je grad na obali reke Đetinje, najpoznatiji je po jedinoj slobodnoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata, Užičkoj Republici, koja je trajala 67 dana. a te 1941. bio je sedište partizanske armije. Jedan je od gradova koji ima najviše tragova Drugog svetskog rata u Evropi.Posle rata ime mu je promenjeno u Titovo Užice, u čast Josipa Broza a staro ime vraća 1992.godine.

BONUS VIDEO: Hapšenje zbog pljačke užičke pošte

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar