Užice, kružni tok, radovi, putari
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Užice je ovih dana pod opsadnim stanjem i to građevinskih radnika koji ubrzano završavaju novi kružni tok u tom gradu. Raskopan centar i preusmeren saobraćaj muči Užičane još od juna, ali bliži se rođendan grada koji će se ove godine proslaviti dan ranije, 8. umesto 9. oktobra pa bi radove trebalo ubrzati. A kako je najavljen i dolazak ministra Tomislava Momirovića, za radnike nema spavanja.

Kružni tok mora biti završen do petka, kažu zapovedila gradonačelnica, pa se prionulo na rad, onako kako niko u ovom gradu to video nije. Nije šala, dolazak najavio ministar Tomislav Momirović, ali i njegova prethodnica Zorana Mihajlović, gde da se Užice obruka pred strukom saobraćaja i infrastrukture. Ako treba nema spavanja, sve mora da bude spremno u petak sabajle.

Raskopa se deo Glavne ulice i raskrsnica kod Narodnog muzeja u junu, nastaše gužve zbog preusmeravanja saobraćaja pa se u prvorođeni kružni tok nije lako uključiti a još teže iz njega izaći. Naoružaše se Užičani strpljenjem, radovi u ulici Dimitrija Tucovića trebalo je da traju dva, a na kružnom toku tri meseca. Onda udari suša, pa na gradilištu nigde nikoga, kažu ne može da se radi po vrućini a kad dan odmakne i temperatura padne, isteklo radno vreme. Kad vrućine prođoše, opet ništa, tada kažu, nema radnika, ni za koje pare se ne može naći neko da kopa kanale. Nije baš da nije bilo nikoga, radilo se, ali lagano, nekoliko dana nedeljno po nekoliko sati.

Užice, kružni tok, radovi, putari
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Danas u Užicu neviđena slika, razmileli se radnici, kao u vreme udarničkih radnih akcija, kiša pada al’ ne mari, mašine na sve strane, postavljaju se trotoari, asfaltira kolovoz, uređuju ostrva, sadi cveće, sve u isto vreme, stiglo je i oko 20 stabala, valja i njih zasaditi. Građani se u čudu našli, jedni se provlače kroz gradilište, a drugi stali i gledaju. Kada bi se ovako radilo inače, Srbija bi bila mala Švajcarska, komentarišu prolaznici.

„Nisam ovo još video, zaglavih se kolima ovde, frka valjda, Dan grada pa su ih verovatno stisli sa svih strana da konačno završe ovo. Inače, da budem iskren ovo je potpuno bez veze, celo leto je zatvoreno, em za saobraćaj em što se i pešice sa mukom prolazilo, čitavo leto malte ne ništa nisu radili, a sada u sedam dana su sve intenzivirali. Pa da su ovako radili završili bi za manje od mesec, a ne sve neće biti gotovo ni za četiri, mislim i na ulicu koja je baš problem. Ulice zatvorene, parkinzi zatvoreni, 40 minuta sam vozio trasom koja se u normalnim uslovima prelazi za pet minuta, ovo nigde na svetu nema“, rekao je za Nova.rs Užičanin Vojislav Obradović.

Intenzitet rada nije jasan ni Branu Nikoliću, koji stanuje nedaleko od nove kružne raskrsnice. On kao i većina Užičana smatra da se prethodnih dana uradilo znatno više nego tokom čitavog leta dok su se patili obilazeći i gazeći po gradilištu.

„Ošljarili su dva-tri meseca, ništa nisu radili, to je jadno. Neki ljudi tamo u nekim drugim zemljama bi to završili za deset dana. Tri kilometra piste u Frankfurtu se za noć završi bre, raskopa se, sve se završi i sutra avioni lete. Ali ovo je čist primer da se može kad se hoće, ili kad se mora da izvrši naređenje“, rekao nam je Brane dok je njegov prijatelj oduševljen.

„Odlično, neimari rade kao kad su se nekad u staro vreme pravili gradovi, kad su od sela i kasaba postali gradovi, rade kao mravi“, prokomentarisao je kratko.

Leko Korićanac Užice, kružni tok, radovi, putari
Leko Korićanac Foto: Slavica Panić/Nova.rs

 

Zaista, radnici ovih dana ponajviše podsećaju na mrave, vredne i radne. Dan na gradilištu proveo je i direktor užičkih Puteva, preduzeća koje je izvođač radova na kružnom toku, Leko Korićanac. Pitali smo ga, zašto sve u zadnji čas?

„Mi uvek radimo istim tempom samo što smo imali druge probleme, kao što su instalacije koje nisu bile naš deo posla. Iz tih razloga smo izgubili više od 20 dana, rok je po ugovoru bio 21. septembar. U saradnji sa lokalnim firmama i samoupravom prevazišli smo i te probleme. Iz tih razloga smo malo rok produžili ali sve se privodi kraju. Ima istine da do prekosutra treba da bude sve gotovo, ali zavisi i od vremenskih uslova, pratimo svaki dan vremensku prognozu. Sutra je najavljena kiša, danas je padala ali ne jakim intenzitetom. Danas završavamo prvi sloj asfalta a ukoliko vreme dozvoli sutra završavamo habajući, završni sloj, pa da završimo sa ovim gradilištem, da prekosutra može da se slavi. Tačno je da gradonačelnica želi da se završi što pre, ali to želimo i mi“, rekao je za naš portal Korićanac.

Užice, kružni tok, radovi, putari
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ostao je još jedan dan pa da Užice dobije još jedan kružni tok, rođendanski poklon u stilu aktuelne vlasti. Vreme će pokazati da li će se Užičani sa sve većim brojem kružnih raskrsnica vrteti u krug ili će one zaista, kako je najavila gradomnačelnica ovog grada, pozitivno uticati na aerozagađenja, povećati protok ne samo saobraćaja već i energije grada na Đetinji.

Što se kraka glavne ulice Dimitrija Tucovića tiče, koju preseca novi kružni tok, a na kojoj su radovi trebali biti završeni još 21. avgusta, ni rođendan grada, ni želje gradonačelnice neće pomoći. Radovi intenzivirani jesu, postavljaju se trotoari, radi kolovoz ali nešto je debelo zapelo, pa će dobra vest za Užičane biti da umesto za dva, sve bude završeno za četiri meseca. Tek tada će se znati da li je sve samo slika ili i prilika, i da li će kretanje vozila i pešaka biti olakšano u odnosu na vreme kada je saobraćaj na ovoj najfrekventnioj raskrsnici u gradu regulisala semaforska signalizacija.

Bonus video – Mokrenje u gradsku česmu u Užicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare