Zoran Gojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U sad već očajničkom pokušaju da naknadno legitimizuju nezakonitu nabavku nemedicinskog nameštaja u vrednosti od milion evra s kraja 2020. godine, uprava Kliničkog centra Vojvodine nakon lažiranja javne nabavke, sad lažira i ugovor o donaciji iste, tvrdi izvor Nova.rs.

Nakon što su već uveliko nabavljene garniture, fotelje, televizore, mikrotalasne stavili u Plan nabavki za 2021. godinu, što je naš portal i dokazao, KCV sad za ovu istu opremu, za koju već mesecima odbijaju da kažu kako je nabavljena i plaćena, sklapa retroaktivni ugovor o donaciji.

“Pismo o namerama o navodnoj donaciji, kao i brojevi za zavođenje opreme su retroaktivno urađeni, a sad je organizovan i popis opreme. Naravno, ugovor je potpisan s firmom GAT, koja je bila izvođač radova na rekonstrukciji Klinike za interne bolesti”, kaže naš izvor, napominjući da celu akciju “sanacije” postupaka kojim je KCV višestruko narušio zakon vodi Budislav Petrović, pomoćnik direktora za pravne poslove i finansije Kliničkog centra.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored toga, Petrović je i kum pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića. Kako je naš postal već pisao, Petrović je u KCV zaposlen 2019. godine, zajedno s još stotinak drugih, koje je sekretar, uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, “natiskao” u bolničku administraciju. Navodni ugovor o donaciji bi trebalo da iznosi oko 94 miliona dinara za nameštaj i još 33 miliona dinara za novu trafo-stanicu. Praktično, kompanija GAT je u ovom slučaju donirala preko million evra vojvođanskom zdravstvu, što je verovatno rekordna donacija u Srbiji ikad.

Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

S druge strane, imajući u vidu da je GAT d.o.o. jedan od najčešćih pobednika tendera državnih firmi zahvaljujući čemu je, prema pisanju BIRN-a, samo u periodu od 2014. do kraja 2019. godine sklopio čak 557 ugovora u vrednosti od 67,7 miliona evra – milion evra i ne zvuči puno. Sve ukoliko Budislavu Petroviću i uspe da antidatiranim ugovorom o donaciji prikrije prvobitnu nabavku nameštaja, o kojoj ne postoji nijedan formalan pisani trag, Klinički centar Vojvodine, odnosno njegova direktorka Edita Stokić će ostati u problem sa zakonom. Naime, ukoliko je ugovor o donaciji sa GAT zaista potpisan, postavlja se pitanje kako je onda ova ustanova 1. januara usvojila Finansijski plan za 2021. godinu u kom se, između ostalog, nalazi i plan za javnu nabavku “nemedicinske opreme za Kliniku za interne bolesti”.

PROČITAJTE JOŠ:

U pitanju je ista ona oprema koju im je GAT već, ako je verovati Gojkovićevom kumu, poklonio još u decembru prošle godine. Ovim direktorka Stokić, koja je po zakonu odgovorno lice za sva poslovanja bolnice, praktično na jednoj te istoj aferi po treći put krši zakon. Da je svima jasno da ova, kao i mnoge druge novčane afere u KCV, prevazilaze dr Stokić, jer se sve dogovara na relaciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, izvođača radova kumova, potvrđuje i pismo jednog broja zaposlenih iz pokrajinske bolnice, koje je nedavno poslato medijima, a u kom se apeluje na dr Stokić da se podseti svoje stručnosti i izađe iz političko-interesnog mulja.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

“Svi mi u Kliničkom centru Vojvodine koji smo bili u Internoj klinici nakon otvaranja, da li zbog potrebe posla, da li zbog radoznalosti ili mi koji smo se tamo uselili, znamo da je klinika u potpunosti opremljena. Ljudi koji ne rade u Internoj klinici su pomalo ljubomorni kako ona izgleda i unutra i spolja. Ljubomorni su u kakvim će vrhunskim uslovima raditi naše i vaše kolege tamo. Ali zašto ste rekli neistinu? Draga direktorko, profesorko, kakve to ima veze s vama? Neka vaši saradnici objašnjavaju zašto je ili zašto nije ta klinika u potpunosti opremljena javnom nabavkom koja se raspisala… Diskreditovali ste se ovim činom činjenja i nečinjenja… Kako posle ovog da vam verujemo?  Molimo vas, zbog svih nas, da podnesete ostavku i na takav način bar donekle sačuvate ugled koji ste svojim radom, energijom i znanjem stekli”, navodi se u pismu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare