Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da bi “ispravili” aferu kupovine kancelarijskog nameštaja u vrednosti od skoro milion evra, a kojoj nema traga u finasijskoj dokumentaciji, Klinički centar Vojvodine sada pokušava da je “upegla” naknadnim raspisivanjem tendera za nameštaj koji je uveliko kupljen i debelo preplaćen. Naime, ponovo kršeći zakon, KCV je u svoj plan javnih nabavki za ovu godinu retroaktivno ubacio i nabavku ovog istog nameštaja.

Prema uvidu u plan javnih nabavki KCV za 2021. godinu usvojenom 1. januara, pod stavkom 0069 navodi se “Nabavka i ugradnja nemedicinskog nameštaja u objektu Klinike za interne bolesti”. Nabavka je planirana za prvi kvartal, a podrazumeva “nameštaj (uključujući kancelarijski), unutrašnju opremu, uređaje za domaćinstvo (sem rasvete) i sredstva za čišćenje”. Mada je prvobitno, kada je zaista i kupljen, koštao oko 95 miliona dinara, za novi – stari nameštaj je u planiranoj nabavci sada odvojeno 73.190.961,00 dinara.

Kako je Nova.rs ranije već pisala, nedavno otvorena rekonstruisana Klinika za interne bolesti KCV opremljena je nemedicinskim nameštajem, odnosno ormanima, foteljama na razvlačenje, ugaonim garniturama, televizorima, kafe aparatima, čajnim kuhinjama, kompjuterima… u vrednosti od skoro milion evra, za koje se ne zna ni ko ih je kupio, ni ko ih je platio.

Građani su sve ovo mogli da vide prilikom svečanog otvaranja klinike kom su prisustvovali brojni vladini zvaničnici, kada su novinarske ekipe i snimile impozantni prostor od 5.100 kvadratnih metara, vrlo ukusno uređen. Ubrzo se, međutim, ispostavilo da o milionskoj nabavci ne postoji nijedan pisani trag, a uprava Kliničkog centra je danima odbijala da odgovori na pitanja Nova.rs i objasni javnosti odakle ovoj ustanovi milion evra i na koji način su potrošili taj novac na ugaone garniture i fotelje, a da ne krše zakon.

Nakon nekoliko dana Stranka slobode i pravde je obelodanila i krivične prijave po kojima je KCV svu ovu opremu plaćao čak 30 odsto skuplje od realnih cena. Prema navodima iz SSP, među preplaćenim predmetima su i televizor od 32 inča plaćen 61.000 dinara po komadu, iako je tržišna cena 15.000 dinara, a zidne nosače za televizore platili su 35.650 dinara po komadu, iako na tržištu koštaju svega po 1.500 dinara. Tu su i ugradni frižider za kuhinju koji je plaćen 106.000 dinara, iako mu je tržišna cena oko 35.000. Uz nameštaj, KCV je misteriozno nabavio i novu trafo stanicu od 33 miliona dinara, o čijem poreklu i nabavci takođe ne postoji nikakav formalni trag.

SSP je „zbog ovakvih inkriminišućih sumnji i krivične prijave podnete Osnovnom tužilastvu u Novom Sadu“, zatražio od direktorke KCV Edite Stokić i pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, u ime osnivača KCV, da objave ugovor o renoviranju i opremanju klinike. Umesto toga, dr Edita Stokić je potpisala navodni demanti upućen SSP u kom nije ni objašnjena, niti demantovana nabavka spornog nameštaja. Nakon dva meseca, uprava KCV, verovatno u strahu od krivičnog gonjenja, sada pokušava da “ozakoni” počinjeno delo, naknadno “kupujući” već kupljen nameštaj. I najavljujući novo kršenje zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar