Foto: Arhiva

Povodom teksta Nova.rs o tajanstvenoj javnoj nabavci od milion evra za koje je Klinički centar Vojvodine "kupio” nameštaj, televizore, escajg i kafe aparate, SSP traži od KCV na uvid ugovor o opremanju.

“Pošto smo iz vašeg sinoćnjeg demantija na naše navedene sumnje da ste ojadili budžet građana i pacijenata i njihovim novcem astronomski preplatili renoviranje i opremanje Klinike – zaključili da ste agilni i da vam je u interesu istina – budite ljubazni i pokažite građanima i javnosti Odluke o dodeli svih tih ugovora o renoviranju i opremanju. Sigurni smo da se ne plašite da transparentno pokažete kako još transparentnije upravljate novcem građana” navodi se u saopštenju Stranka slobode i pravde (SSP), pozivajući upranvicu KCV dr Editu Stokić da “postupi kao lekar i humanista, a ne kao kriminalac”.

PROČITAJTE JOŠ

“S obzirom da u vašem demantiju ni rečju niste odgovorili na naše osnovane sumnje i zahteve, osim nekoliko floskula iz poznatog mesidž boksa režima, učinilo nam se da je to sa namerom da bi se ugovori i dalje prikrivali. Stoga smo uvereni da taj takozvani demanti, koji ama baš ništa ne demantuje, niste čak ni pisali vi, gospođo Stokić, jer da ste ga takvog videli, sigurno ga ne biste odobrili. Stoga vas pozivamo da kao lekar i humanista, a ne kao kriminalac koji nešto krije, iskoračite u odnosu na druge koruptivne slučajeve, pokažete odgovornost prema građanima i pacijentima i sa državne funkcije direktora KCV, i već danas obelodanite sve ugovore”, poručuju iz SSP.

Pomenute ugovore pokušala je i naša redakcija da dobije, sedam dana za redom šaljući pitanja upravnici Stokić, ali iz ove ustanove nikada nije stigao odgovor. Podsetimo, krajem 2020.svečano je otvorema renovirana Klinika za interne bolesti KCV, ukupne površine 5.100 kvadratnih metara, zajednički su finansirali Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, u vrednosti 682,4 miliona dinara. ada se videlo da je impozantan prostor u potpunosti opremljen, između ostalog, i “nemedicinskim nameštajem” za koji se ne može utvrditi kako je nabavljen. Na spisku se nalazi sve što je potrebno za kancelarijske prostore, konferencijske sale, čajne kuhinje, kupatila, garderobere … od escajga, čaša, stolova, stolica, fotelja, 49 televizora, pa čak i pet ugaonih garnitura, dve fotelje na razvlačenje i pet kreveta sa madracima od pene. Pored “nemedicinskog” nameštaja, na spisku se nalazi i stotinjak kompjutera, pedesetak televizora i desetak aparata za kafu. Od ukupno 160 stavku, svega jedna se odnosi na “opremu za bolničke sobe”, a u pitanju su prohromske šine u vrednosti od million i po dinara ukupno.

Ono što je nepoznanica je kako je Klinički centar Vojvodine došao do ove opreme, s obzirom da nije sprovedena javna nabavka o istoj. Sudeći prema zvaničnom sajtu KCV ovakva nabavka nije raspisana unazad godinu dana, a takođe ju je nemoguće pronaći i na portalu javnih nabavki. Istovremeno kada i nameštaj, KCV je “nabavio” i novu trafo stanicu za potrebe rekonstruisane klinike, ali ni o njenoj nabavci nema pisanog traga. Uz nju, ova misterizna nabavka KCV je premašila million evra. “Vrednost tzv. nemedicinskog materijala iznosi oko 95 miliona dinara bez PDV, dok je vrednost  trafostanice oko 33 miliona dinara bez PDV.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

S obzirom da nigde ne postoji trag da je sproveden bilo kakav postupak za nabavku ovih usluga i dobara, sve ovo navedeno upućuje da je firma “GAT” doo bez javne nabavke izvršila određene usluge i isporučila dobra i usluge i na taj način zadužila KCV za najmanje 150 miliona dinara”, kaže izvor Nova.rs iz Kliničkog centra Vojvodine, napominjući da u ovoj ustanovi sada pokušavaju da naknadno legalizuju nabavku nameštaja i trafo stanice tako što “pokušavaju da je provuku kao dodatne i neophodne radove”. Kao ni KCV, ni iz kompanije GAT našoj redakciji nisu odgovorili na pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare