Grafika: Slađana Đermanović

Hronični bolesnici tokom ove epidemije spadaju u rizičnu grupu. Zato je čitaoca portala Nova.rs, koji je dijabetičar na intenzivnoj insulinskoj terapiji interesovalo da li i koliko vakcina protiv sezonskog gripa štiti hronične bolesnike i u slučaju zaraze koronavirusom, kao i da li bi trebalo da se vakcinišu eventualnom vakcinom protiv korone.

Na ovo pitanje odgovaraju epidemiolog Radmilo Petrović i imunolog Emina Milošević, iz grupe lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Nema preciznih informacija koliko vakcina protiv sezonskog gripa štiti i od drugih infekcija, ali već godinama mi se javljaju pacijenti naročito starije dobi, koji kažu da kada su dobili vakcinu protiv gripa da te godine nismo imali problema sa bilokakvim respiratorinim infekcijama“ objašnjava Petrović.

 

On to naziva nespecifična zaštita od strane vakcine za sezonski grip protiv drugih virusa.

„Ta nespecifična zaštita nije u velikom procentu, ali uvek postoji kao mogućnost i zato je za rizične grupe javko važno da se vakcinišu protiv sezonskog gripa“ ističe on.

„I kada su bili epidemije ptičijeg i svinjskog gripa, iskustvo je pokazalo da određen nivou zaštite kod onih koji su bili primili vakcinu protiv sezonskog gripa“ zaključuje Petrović.

Imunolog Emina Milošević dodaje da je efikasnost vakcine protiv gripa oko 70 odsto, što znači da postoji oko 30 odsto ljudi koji se vakcinišu, a ipak mogu da obole.

„Ipak, sve i da ste među grupom koja nema dobar imunski odgovor na vakcinu, moguće je da zbog vakcine, ukoliko dobijete grip, imate blažu kliničku sliku. Osobe sa pridruženim bolestima kao što je dijabetes su u riziku za teži oblik COVID-19, pa je vrlo preporučljivo da se vakcinišu. Međutim, moguć je slabiji odgovor na vakcinu, o čemu će se više znati nakon završetka faze 3 ispitivanja vakcina za COVID-19“ ističe ona.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare