Foto: Nenad Lazic

Iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine priznaju da prethodne dve godine nisu imali važeći ugovor o održavanju i servisiranju sedam stanica za merenje kvaliteta vazduha u Vojvodini, ali da je u 2020. godini servisne intevrencije vršio konzorcijum "ANPA Inžinjering doo", koji je prethodno na tenderu eliminisan zbog neposedovanja odgovrajućih sertifikata.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) kaže za Nova.rs da po zakonu niko bez ugovora ne bi smeo ni da pristupi stanicama, kao i da su u tom periodu podaci sa  njih bili nepouzdani.

Pokrajinski sekretarijat je 14. novembra 2018. godine sa firmama “E3 iz Sarajeva” i „E3 Enviromenatal solutions“ iz Novog Sada zaključio jednogodišnji ugovor o redovnom održavanju i servisiranju mreže automatskog monitoringa Vojvodine, to jest mernih stanica Subotica, Sombor, Kikinda, Novi Sad-Šangaj, Deliblatska peščara, Obedska bara i Zrenjanin. Deset dana nakon isteka ugovora raspisan je novi tender za ovu uslugu, koji je 17. januara 2020. obustavljen uz obrazloženje da “ANPA Inžinjering” iz Novog Sada, kao jedini ponuđač, ne poseduje odgovarajuće sertifikate.

Milenko Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nakon propalog tendera, na raspisivanje sledećeg čekalo se čak godinu i po dana, do 24. juna 2021. godine, da bi on bio stopiran, izmenjen, ponovo pokrenut i okončan tek 21. novembra ugovorom između Pokrajinskog sekretarijata i “ANPA Inžinjeringa” i “E3 Enviromenatal solutions-a” iz Novog Sada, pokazuje sled javnih nabavki.

Iz Pokrajinskog sekratarijata za Nova.rs navode da ugovoreno održavanje nije postojalo dve godine, zato što ponuđači na tenderu raspisanom 2019. “nisu ispunili kriterijume iz tehničke dokumentacije”, a da 2020. zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće obezbediti za to finansijska sredstva u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Pokrajinski sekretarijat je u proteklom periodu redovno održavanje stanica obezbeđivao iz ranije nabavljenog potrošnog materijala i delova koji nisu iskorišćeni prilikom ranije potpisanih ugovora. Imajući u vidu neophodnost održavanja rada uređaja i obezbeđivanje validnih podataka o kvalitetu vazduha, u cilju prethodne dobre poslovne saradnje, konzorcijum “ANPA Inžinjering doo”, “Novi Sad- Eunoia doo” je u toku 2020. godine vršio jednokratne servisne intervencije po potrebi“, navode u pismenom odgovoru na pitanje Nova.rs.

Milenko Jovanović, koji je više godina bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u SEPA, kaže za Nova.rs da je angažovanje servisne kompanije na osnovu ugovora zakonska obaveza i da bilo koja intervencija na uređajima mora da bude registrovana.

„Niko ne sme da pristupi mernim stanicama van ugovorne obaveze. Servisiranje na prijateljskoj bazi ne postoji kao opcija. Zašto bi inače neko raspisivao javnu nabavku i tu uslugu godišnje plaćao 12,5 miliona dinara“, navodi Jovanović.

Osnivač NEA objašnjava da održavanje mernih stanica podrazumeva njihov redovan obilazak dva puta mesečno, zamenu filtera, proveru rada čitavog sistema (od usisavanja vazduha do temperaturnih uslova u mernom kontejneru), eventualnu popravku ili zamenu nekog dela novim na licu mesta, kao i intervencije u slučaju daljinskog dijagnostikovanja nepravilnosti. Uz to se dva puta godišnje radi i terenska kalibracija koja daje konačnu potvrdu pouzdanosti rada instrumenata.

„Sve ovo u toku pomenutog prekida ugovorne obaveze na vojvođanskim mernim stanicama nije moglo da bude rađeno. Jednokratne servisne intervencije van ugovorne obaveze nisu alternativa. Posledično, podaci sa njih su 2020. bili nepouzdani, 2021. takođe nepouzdani ali ni kvantitativno ih nije bilo dovoljno za analizu – usled neadekvatnog održavanja sigurno je dolazilo do prekida rada ove sofisticirane opreme“, naglašava on.

Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole (BOŠ) navodi da su građani na ovaj način bili lišeni informacija koje im pomažu da štite svoje zdravlje u satima i danima sa prekomernim zagađenjem. Uz to, postoji mogućnost da je vazduh u pojedinim gradovima neopravdano kategorisan kao čist, pa nisu preuzimane nikakve mere radi njegovog poboljšanja.

U Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha za 2020. piše da je u Vojvodini, osim u Subotici i Zrenjaninu, vazduh bio u prve kategorije – čist ili neznatno zagađen. Na listi zagađenih nema Novog Sada, ali ni podataka sa pokrajinske merne stanice u tom gradu.

„Agencija je Novi Sad ocenila kao čist iako mu je godišnja vrednost za jedan poltant bila na granici, a po drugom kriterijumu, gde se kaže da ne sme da ima 35 dana zagađenja, bilo je 70. Očigledno se kod nekih gradova tendenciozno ide na ublaženu ocenu kvaliteta vazduha, a tu finese mogu da naprave razliku“, kaže Pantić.

Ostaje pitanje kako će bez dovoljne količine pouzdanih podataka Novi Sad, ali i Kikinda, Subotica, Sombor i Zrenjanin, proći i u ocenjivanju kvaliteta vazduha za 2021. i da li će neopravdano ostati bez mera za njegovo poboljšanje.

Bonus video: Zašto košta dva miliona evra sistem gReact za prijavu ekoloških problema?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar