U našoj zemlji živi dosta stranih državljana - od porodica sa decom, preko studenata, pa sve do onih koji su ovde došli zbog posla. Jedan od ljudi koji je rođen na drugom kraju sveta, ali već mesecima živi u Beogradu je Jasung Ku. Ovaj Korejac u novembru je došao u Srbiju, gde je pokrenuo sopstveni biznis, upoznao nove ljude i po prvi put u životu probao ćevape i sarmu. Obožava nas, ali postoji jedna stvar koja mu mnogo smeta u Srbiji i poručuje da moramo hitno da je menjamo.

Ekipa portala Nova.rs je, usred Beograda, upoznala čoveka po imenu Jasung Ku. Međutim, u Srbiji koristi ime Džejson, kako bi olakšao izgovor svim onim ljudima koja azijska imena nisu bliska i teška su im za izgovaranje. Džejson je rođen u Južnoj Koreji, gde je proveo većinu života. Međutim, od novembra prošle godine, on živi u srpskoj prestonici. Ovde je došao zbog posla, da bi otvorio sopstvenu prodavnicu hrane iz svoje domovine. Međutim, posećivao je Beograd i nekoliko puta pre toga.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dolazio sam ovde s vremena na vreme, bio sam u Beogradu nekoliko puta pre nego što sam se i zvanično preselio, jer sam želeo da vidim kakvo je mesto, da li je pravo za biznis koji sam želeo da pokrenem. Ispostavilo se da je savršeno mesto“, priča naš sagovornik.

Džejson ovde nije imao nikoga. Nije poznavao nijednu osobu pre nego što je došao. Ipak, Srbija nije bila država koja mu je bila potpuno nepoznata, s obzirom na to da je pre nego što je došao ovde, radio u Slovačkoj, te je bio upoznat sa činjenicom da ne tako daleko postoji još jedna država koja mu je delovala primamljivo.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, Džejson je proputovao skoro čitavu Evropu, a posetio je i neke balkanske države, sve to u želji da pokrene sopstveni biznis u inostranstvu i tako približi ljudima korejsku kulturu. Shvatio je da je Beograd veliki grad, sa puno stanovnika, da su Srbi ljubtelji azijske kulture a da, suprotno tome, ne postoji nijedna prodavnica koja bi svojim mušterijama omogućila da kupe originalne korejske proizvode. On je odlučio da to promeni, te je pokrenuo sopstveni biznis kojim je zadovoljan. Međutim, posao je samo delić njegovog života u Beorgadu.

„Ljudi su me neverovatno prihvatili, stvarno sam srećan ovde. Srbi su otvoreni za sve strance, druželjubivi su, tako da mi je lako da započnem konverzaciju sa bilo kim gde god da odem, a slični su i Korejci“, priča nam Džejson.

Kada su u pitanju razlike između ova dva naroda, naš sagovornik kroz smeh kaže da su Srbi rastom mnogo viši od Korejaca.

„Takođe, ako mene pitate, vi Srbi ste prelep narod“, dodaje on.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako dalje navodi, od svega sa čime se u Srbiji susreo, najbolji su ljudi.

„Srećem Srbe koji tečno govore engleski gde god da odem, tako da nemam problem da se sa bilo kim sporazumem. S te strane, nisam doživeo nijednu neprijatnost. Kao stranac koji živi ovde oko šest meseci, osećam se prijatno i imam samopouzdanja da se ljudima obratim na engleskom jeziku, jer znam da će me razumeti“, kaže nam.

Upitan da li postoji nešto što mu se ne dopada, kroz smeh odgovara:

„Vi ljudi morate da prestanete da pušite unutra“.

„Možda se nekim ljudima neću svideti kada kažem to, ali mislim da bi pušenje u zatvorenom prostoru treba da bude zabranjeno“, dodaje.

Korejski tokboki i balkanski ćevapi

S obzirom na to da je njegov biznis baziran na hrani iz njegove rodne zemlje, Džejson je za naš portal otkrio i koji je to korejski „klasik“ koji svako mora da proba.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Tokboki je klasik. To su pirinčani štapići sa sosom. Možete da dodate neko povrće ili ribu. To je jedno od najčešćih jela u Koreji i vrlo se lako sprema. Korejski pirinčani štapići inače imaju potpuno drugačiju teksturu od srpske hrane, tako da ako moram da odaberem samo jednu stvar koju svako treba da proba – neka to bude tokboki. Takođe, gotovo sve što mi jedemo je ljuto i začinjeno, ali naravno da ima izuzetaka“, kaže nam Džejson.

Dodaje da i pored toga što toliko voli svoju nacionalnu kuhinju, svakog dana jede i srpsku hranu.

„Najčešće jedem grilovano meso. I baš volim ćevape i kajmak“, kroz osmeh priča naš sagovornik.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Upitan da li je ikada probao sarmu, omiljeno jelo mnogih Srba, kaže „naravno“ da jeste, i to je još jedno u nizu jela karakterističnih za naše prostore u kojima uživa.

Džejson za portal Nova.rs kaže da zapravo gotovo svakog dana i za ručak i za večeru jede neki specijalitet iz domaće srpske kuhinje.

Beograd ima i mane, ali su njegove vrline „veće“

Saobraćajne gužve su nešto što je našeg sagovornika iznenadilo kada je tek došao u Beograd, ali nije očekivao ni toliko ljudi po ulicama.

„U Beogradu su ljudi bukvalno svuda, isto kao i u Koreji“, priča kroz smeh i dodaje da je primetio da u našoj prestonici nema baš mnogo parking mesta.

„Kada me neko pita o Beogradu, uvek mi na pamet padaju samo lepe stvari“, dodaje.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za kraj, Džejson kaže da mu se, bez obzira i na gužvu i manjak parkinga, Beograd izuzetno dopada.

„Čini mi se da još dugo neću da odem odavde“, poručuje kroz osmeh.

BONUS VIDEO Korejska dominacija – gosti Katarina Kindžić, Milan Vukelić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar