Ekaterina Penkova Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako zapravo žive Rusi u Beogradu.

Kad se Ekaterina Penkova (36) iz Moskve preselila u Beograd, cene iznajmljivanja stanova još nisu toliko divljale „zbog Rusa“, nije bilo „ruskih žurki“, niti se pričalo o „ruskoj ulici“. Preselila se zbog posla – Ekaterina radi kao menadžerka projekta za austrijsku IT kompaniju.

„Zbog cele situacije nisu mogli da nam pošalju plate i pitali su nas da se preselimo u neku drugu zemlju. Samo tako. Ponudili su naravno pomoć u početku, dok se ne snađemo. Meni je svakako ta odluka lakše pala nego kolegama koji su zbog porodica bili u većem problemu“, objasnila nam je.

Još nekoliko zemalja je bilo u „izboru“, ali na kraju je otvorena kancelarija u centru Beograda. Ekaterina je našla i stan u blizini.

Ekaterina Penkova Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bilo je 600, sad je 800 evra

„Došla sam u aprilu, s koleginicom sam iznajmila stan blizu Botaničke bašte. Bio je skroz prazan, što nam je bilo čudno, u Rusiji se uglavnom izdaju namešteni stanovi. Prvo smo ga plaćale 600 evra, a nedavno to nije tako strašno, jer delimo nas dve, međutim kad je stigao račun za infostan mislila sam da je neka greška. Cifra je bila oko 14.000 dinara, mislim da je to baš mnogo“, konstatuje Ekaterina.

Dodaje da im je nedavno i stanarina podignuta na 800 evra, ali i to je zasad podnošljivo jer joj odgovara zbog lokacije, ali i pogleda – smeši se dok nam pokazuje fotke s terase i priča kako „s penzionerima iz zgrade voli da gleda zalazak sunca u Beogradu“.

Foto:Ekaterina Penkova

„U Moskvi može da se nađe stan za sličnu cenu, ali dosta manji i ne baš u centru. Mada ako ovako nastave da rastu cene možda ćemo i ovde morati da potražimo alternativu“, zaključuje.

Cene stanova su, ističe, jedna od glavnih tema i među Rusima u Beogradu.

O čemu pričaju Rusi u Beogradu

„Da, uglavnom se družim s kolegama. Petkom se već tradicionalno okupljamo na Dorćolu, idemo u jednu pivnicu… Tokom letnjih meseci nisam mnogo izlazila iz kancelarije, pretoplo mi je bilo. Ovo vreme mi više odgovara, pa ću možda malo bolje da se socijalizujem“, kaže Ekaterina uz smeh.

U Moskvi je u ovo doba već -12 i ima snega, kaže. Ali, sneg joj ne nedostaje. Nedostaju joj muzeji u koje je volela da ide, mada je i u Beogradu obišla Istorijski i Muzej savremenih umetnosti. Ipak su je, čini se, više zaintrigirali beogradski grafiti koje voli da fotografiše.

Obišla je malo i Srbiju, posebno je delila snimke s planinarske avanture na jugu zemlje. Međutim, i to je, kaže, bilo u ruskoj organizaciji.

Ekaterina Penkova Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Još ne govori srpski, ali koristi Google translate. Kad je od kolege koji je duže ovde tražila preporuku profesora srpskog jezika, objasnio joj je da „samo treba da uzme neke knjige i čuje neke pesme i sama će naučiti“. Mnogi jesu.

Ekaterina je počela od kataloga, a vesti uglavnom dobija preko Telegrama.

„Mislim da će ti svi Rusi isto reći. Na Telegramu ima toliko kanala o najrazličitijim temama“.

A o čemu se najviše priča među Rusima u Beogradu?

„Pored cena stanova, u jednom periodu je bilo aktuelno zagađenje vazduha. Pre nekoliko meseci je bila i situacija na Kosovu, pa su mnogi bili zabrinuti da su iz jednog rata pobegli, a došli u drugi“, otkriva nam.

Pročitajte još:

Ipak, priznaje, nije joj baš najjasnije zašto smo je cimali za priču i kako smo je našli. A našli smo je – preko fotografija.

Srbija na Ekaterininim fotografijama

Ekaterina od dolaska u Srbiju hvata momente koji mnogima od nas promiču i kači ih na društvenim mrežama.

„Moram da skupim pare za telefon s boljom kamerom“, kaže. Međutim, i po fotografijama koje je podelila sa nama jasno je da kvalitet nema mnogo veze s atmosferom koju uspeva da zabeleži – iz ugla Ruskinje u Beogradu.

Foto:Ekaterina Penkova

*

Foto:Ekaterina Penkova

*

Foto:Ekaterina Penkova

*

Foto:Ekaterina Penkova

*

Foto:Ekaterina Penkova

*

Foto:Ekaterina Penkova

***

Bonus video: Beograđanka iznajmila stan Ruskinji za 1.000e

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare