Dubrovačka
Foto: Ivona Stojanović

Upravnica jedne zgrade na Dorćolu pokušala je da obavesti opštinu Stari grad i njeno odeljenje za graševinske poslove o tome da se dvorišni zid u neposrednoj blizini urušava i da bi moglo da bude i povređenih, pre svega među decom. Po srpskom običaju i tradiciji naišla je na prebacivanje odgovornosti i informaciju da ta centralna gradska opština više nema građevinsku inspekciju - to je sada u ingerenciji Grada.

Upravnica zgrade u Dubrovačkoj 5 na Dorćolu Ivona Stojanović i sve ono na šta je ona naišla zapravo svedoče o tome kako nam se desilo nedavno urušavanje cele zgrade na Vračaru – pa ko bi se i zašto sekirao oko jednog dvorišnog zida.

Njeno obraćanje nadležnoj opštinskoj službi prenosimo vam o celosti:

„Obraćam vam se kao upravnica zgrade Dubrovačka 5 na Dorćolu zbog urušavanja zida koji se nalazi na parceli Dubrovačke 3 sa dvorišne strane. Zid se nastavlja na zgradu Dubrovačke 3, ide duž našeg dvorišta kao linija razdvajanja, nema nikakav temelj, a napravljen je pre više od 50 godina od cigle koja je vremenom postala porozna.

Zid se već neko vreme osipa. Prvo je razlog bila zemlja koja je bila natrpana na zid u dvorištu Dubrovačke 3, zatim je došlo do spiranja zemlje i kamenja usled kiša i delovi zida (konkretno – kamenje) počeli su da se skotrljavaju u naše dvorište.

Dubrovačka/Ivona Stojanović

Osim što otpadanje kamenja ugrožava baznu stanicu koja se tu nalazi, terasa stana u prizemlju, kao i prozori stana u suterenu su u opasnosti da pretrpe šetetu.

Zid trenutno levitira, ne znam kako bih drugačije objasnila stanje i samo je pitanja trenutka kada će da se uruši potpuno i izazove kako štetu, kao i opasnost da se neko povredi. U prilogu vam dostavljam fotografije zida i molim da vaši inspektori izadju na teren kako bi se pronašlo rešenje“.

Dubrovačka/Ivona Stojanović

 

Umesto rešenja stigao je odgovor: Obaveštavamo Vas da Gradska opština Stari grad više nema građevinsku inspekciju, pa je potrebno da se obratite Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda, 27. marta 43-45, telefon 3227-241.

Upravnicu zgrade na Dorćolu ni to nije mrzelo, ali ni tu nije naišla na rešenje.

„Kontaktirali smo Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda i na dobili usmenu informaciju da treba da idemo na sud i tužimo komšije, jer oni nisu nadležni. Odbijaju da izađu na teren jer se ne radi o objektu u izgradnji, nego o postojećem zidu. Te da privatno tražimo veštake koji je će da procene da je zid nebezbedan, pa onda podnesemo tužbu protiv komšija. Dotle će valjda problem da naraste toliko da će da padne ceo zid. Njima padaju cele zgrade, evo ne znam ni zašto se ja čudim odgovoru koji su mi dali“, konstatuje Ivona koja i dalje traži rešenje i postavlja pitanja.

„Kako je moguće da opština Stari grad više nema gradjevinsku inspekciju, a imala do prošle godine?
Kome čovek da se žali kad ima ovakav problem kad ni gradska inspekcija neće da izadje na teren da vidi da postoji realna opasnost da osim potencijalne materijalne štete neko bude povređen. U čijoj nadježnosti je da po prijavi gradjana utvrdi stanje građevine zvane zid? Zemljoradničke zadruge iz Lajkovca? Udurženja ljubitelja borovih šuma zapadne Sahare? Ili neke građevinske inspekcije? I čemu ona zapravo služi, evo ne znam“, zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram