Foto: Arhiva

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić imao je veliki uticaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i među sveštenstvom, od kojih su mnogi, upravo zahvaljujući njemu, postali značajne ličnost i vladike.

Imajući u vidu to da je zajedno sa pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem predstavljao dvojac koji je udario temelje savremene Srpske pravoslavne crkve, onda ne treba ni da čudi što se njihovo delo posmatra kao jedinstvena celina, a njihovi učenici kao zajednička duhovna deca.

Pročitajte još...

Vladika Atanasije bio je učitelj episkopu Grigoriju, Maksimu, Dimtiriju, igumanu manastira Tvrdoš Savi Miriću, dok je, s druge strane, Amfilohije bio duhovni otac Joanikiju, Metodiju, Jovanu Ćulibrku, Kirilu, Joakimu.

Oni koji su dobro poznavali Atanasija i Amfilohija, znali su da kažu da ne postoji razlika da li su kod jednog ili kod drugog. O tome je govorio i vladika Grigorije tokom svoje besede nakon sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog.

“Pre 35 godina, kao mladić od 18 godina, poželeo sam da mi duhovnik bude Amfilohije. A to je valjda svaki mladić koji je postojao na tlu Srpske pravoslavne crkve želeo. Kad sam došao kod Amfilohija, on mi je rekao: ‘Hajde ti kod Atanasija, biće ti bolje.’ Mislio sam da nemam sreće, a onda me je čitav život Atanasije upućivao na Amfilohija. Nemoguće je da budeš kod Atanasija, a da ne budeš kod Amfilohija i obrnuto. To prijateljstvo i vernos je zadivljujuće”, govorio je Grigorije.

U prilog priči da su duhovna deca Amfilohija i Atanasija jedna velika porodica, pokazuju i redovne posete i boravci umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Crnoj Gori, ali i nedavni dolazak vladike Joankija u Trebinje i njegov poslednji susret sa Atanasijem.

Danas, duhovna deca Atanasija, zajedno sa učenicima mitropolita Amfilohija, zauzimaju neka od najznačajnijih mesta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Grigorije je jedan od najuticajnijih vladika i čovek za kojeg mnogi veruju da bi svojim autoritetom mogao da doprinese smeni vlasti u Srbiji.

Upravo je Grigorije bio taj koji je Atanasija nasledio na čelu Eparhije zahumsko-hercegovačke, gde je, po blagoslovu tadašnjeg patrijarha Pavla, ustoličen od strane mitropolita crnogrosko-primorskog Amfilohija 03. oktobra 1999. godine i na tom mestu se zadržao sve do maja 2018, nakon čega je otišao za Nemačku.

S druge strane, vladika Joanikije je  hirotonisan na Cetinju za budimljanskog episkopa od strane patrijarha Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine. Dve godine kasnije, u maju mesecu, Sabor SPC je na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima u Beranama i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Joanikije se u javnosti percipira kao prvi kandidat za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Maksim je jedan od najpriznatijih naših teologa u inostranstvu, a svoj monaški put je započeo u manastiru Tvrdoš 1996. godine, upravo kod vladike Atanasija. Za vikarnog episkopa humskog je izabran u maju 2004. godine, da bi dve godine kasnije, na Saboru održanom u maju mesecu, postavljen za vladiku zapadnoameričkog.

Dimtrije i Metodije spadaju u red najvoljenijih mladih episkopa, dok je episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk najpriznatiji istoričar holokausta na Balkanu.

Podsetimo, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je nakon teške borbe sa koronavirusom, objavila je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska na svoj internet stranici.

Sahrana Atanasija Jevtića održaće se u subotu, 06. marta u manastiru Tvrdoš u Trebinju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare