Dragan Delić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Profesor dr. Dragan Delić rekao je da ne vidi jedno kreativno, kritično jezgro lekara koji treba da pokrenu neke promene u zdravstvenom sistemu Srbije, mislim da smo u zapećku i da su većina lekara u ovom sistemu ušuškani, zaštićeni, slabo plaćeni ali sa jednim bezbednim poslom. "To je horsko ćutanje poslednjih godina, mi se ponašamo kao lenji buntovnici, jednostavno stojimo sa strane, dobacujemo kritikujemo ili ne kritikujemo", rekao je on u "Utisku nedelje", dodajući da mu to smeta.

Tu ima verovatno, kako kaže, „raznih dilova i dogovora, ulaska u pojedine partije, ulaska u pojedine Upravne i Nadzorne odbore što sve donosi neku materijalnu korist kada lekar ima malu platu“.

„Bojim se da smo ušli u jedan krug iz koga ćemo teško izaći ako većina lekara, a ima slobodnomislećih, ako se ne pokupimo i napravimo nešto što se zove nova zdravstvena politika, ne reforma – ona je izvikana i propala“, istakao je Delić.

Prema njegovom mišljenju, zdravstveni sistem Srbije zahteva potpuno novu zdravstvenu politiku u tri oblasti.

„U ekonomiji, organizaciji rukovođenja zdravstvenim sistemom i kadrovskoj politici. To su tri oblasti koje zahtevaju radikalne promene u ovom trenutku“, naglasio je Delić.

On je dodao da pokušava da sa kolegama kojih ima, „nije ih veliki broj“, ali se kako kaže, počinje od takvog jezga da ponude ovoj državi nešto što je novo, sto bi dalo bezbedan, efikasan i kvalitetan zdravstveni sistem, sličan nekim zemljama Evrope.

“Izlaz je, pored kritika i teranja da se neke stvari promene u zdravstvbenom sistemu i u Lekarskoj komori, da ohrabrimo i podržimo lekare koji su dobri, efikasni i kvalitetni, da i oni progovore, da i njima damo šansu. Mislim da ćemo sa njima preokrenuti sutuaciju, sa dobrim lekarima koji su u ‘višku’, ali ćute”, zaključio je Delić.

BONUS VIDEO: Lekari klinike za kardiohirurgiju u Nišu bez naknade operišu i vikendom: jedini cilj – skraćenje liste čekanja