Dorćol, Solunska ulica, protest stanara
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani Solunske ulice na donjem Dorćolu odlučili su da se, nakon što im je predsednik opštine Stari grad obećao da neće biti seče drveća i ukidanja parking mesta u toj ulici, institucionalno izbore za otkazivanje tog projekta.

Oni su se okupili danas oko 18 časova kako bi razmotrili naredne poteze posle razgovora koji je predsednik opštine Radoslav Marjanović imao danas sa upravnicima i predstavnicima stambenih zajednica iz Solunske 23, 25, 30, 32, 34, 36 i 38.

Marjanović je tom prilikom rekao da je opština na inicijativu građana postigla dogovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju, da se obustave dalji radovi u Solunskoj ulici koji su bili predviđeni za izvođenje prema ugovoru o nedostajućoj infrastrukturi, a koji bi podrazumevali seču nekoliko stabala i ukidanje parking mesta.

„Opština Stari grad je brzo odreagovala, što pozdravljamo, ali s druge strane zbog prethodnih loših iskustava mnogih građana mi smo i dalje na oprezu“, kaže za Nova.rs upravnica zgrade Solunska 38 Marija Nenezić, dodajući da su njihovi naredni koraci da se institucionalno izbore za otkazivanje tog projekta koji je donet godinama unazad, bez konsultacija sa stanovnicima ovog dela Dorćola.

Dorćol, Solunska ulica, protest stanara
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Projekat protiv koga su ustali stanari u solunskoj podrazumeva ukidanje 26 parking mesta, seču uličnog drvoreda i pretvaranje dela Solunske ulice u dvosmernu ulicu, zarad pristupa autobusa Hotelu Mona.

Svi stanari su se moralno združili, kaže Marija Nenezić, dodajući da nisu ni bili svesni koliko su jaki.

„Zadovoljni smo što su za početak zaustavljeni radovi, a zajedničkim snagama borićemo se kroz institicije i pravna akta da se taj projekat, za koji nismo ni konsultovani, povuče“, istakla je ona.

Svi upravnici zgrada sada će se, kako kaže, „držati“ zajedno i među svojim stanarima selektovati one komšije koje su stručne u oblasti građevine, prava i  saobraćaja kako bi nas posavetovali šta sve to pravni podnesci treba da sadrže da bi smo mogli da se obratimo relevantnim institucijama koje bi mogle da taj projekat  otkažu i zvanično stopiraju.

„Nama je predsednik opštine obećao da se taj projekat, dok god je on na toj fukciji, neće desiti i to nam je potvrđeno mejlom i okačeno je na sajtu opštine Stari grad, ali s druge strane moguće je da se pojavi i neki drugi predsednik opštine i da sve to padne u vodu“, napominje ova upravnica zgrade u Solunskoj 38, inače jedina majka trojki na opstini Stari grad.

„Zar ja, majka troje dece treba da izađem i da se bijem sa političarima“, upitala je Marija Nenezić, ukazujući da su stanari protestovali jer u zoni gde su vrtić i škola hotel „Mona“ treba da dovozi autobuse što je van svake pameti i kulture, ali i potpunog nekomšijskog ponašanja.

„Ovo je prelilo čašu. Mi već patimo sa parkingom i da nam se sada seče drveće, a imamo jako lepe dvorede i to je neljudski i nekorektno“, istakla je Nenezić

Protesta kao što je bilo prethodnih dana više neće biti, kaže ona, sem ako to neke situacije ne budu zahtevale i podseća da u tom delu Dorćola živi veliki broj stanara jer su to lamele koje imaju po 300 stanova sa po minimum troje ljudi u stanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare