Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Tanja Valič/Tanjug

Građani Solunske ulice na donjem Dorćolu nastavili su da iskazuju nezadovoljstvo protiv, kako kažu, "ukidanja 26 parking mesta, seče uličnog drvoreda i pretvaranje ulice u dvosmernu, a sve zarad pristupa autobusu hotelu Mona".

Građani ovog kraja kažu da je građevinska dozvola za gradnju i rekonstrukciju saobraćajnica Dračka i Solunska dobijena još u oktobru 2019. godine, bez konsultacija s lokalnim stanovništvom.

Kažu da se ovim projektom izvodi nova gradnja i rekonstrukcija Ulice Dračke (od Solunske do Mike Alasa) i Solunske ulice (od Cara Uroša do Dubrovačke).

Foto: Reddit/u/alkokizo

Građani donjeg Dorćola pozivaju ostale građane da „ukoliko im je stalo da unaprede ulice, dođu na proteste i nastave borbu.

„Odbranimo naš kraj“, poruka je građana Dorćola.

Dorćolci su prvi protest organizovali u petak i po svemu sudeći ne nameravaju da se zaustave. Tada ih se okupilo više stotina.

Protiv čega se Dorćolci bune i šta tačno donosi ovaj projekat

Ukidanje 26 parking mesta, seča uličnog drvoreda i pretvaranje dela Solunske ulice u dvosmernu ulicu, zarad pristupa autobusa Hotelu Mona.

  1. Ulica Dračka ostaje jednosmerna i dobija trotoare sa obe strane.
    U ulici se smanjuje se broj parking mesta. Od nekadašnjih 18 parking mesta, sada će postojati 14 parking mesta u Dračkoj ulici (13 običnih p.m. + 1 invalidsko parking mesto).
    Desni trotoar se formira uzimanjem delova zelenih površina ispred naše zgrade (Solunska br.23).

 

2. Deo Solunske ulice od Cara Uroša do Dračke ostaje jednosmeran, sa podužnim parkiranjem sa desne strane i dobija novi trotoar širine oko 3,00m, koji se formira uzimanjem delova zelenih površina ispred zgrada Solunska br.34, 36 i 38.
U ovom delu Solunske ulice predviđeno je podužno parkiranje putničkih vozila. Broj parking mesta je 5 (3 obična p.m. + 1 invalidsko p.m. + 1 p.m. za kontejnere).
Kontejneri za odlaganje smeća biće postavljeni u okviru prostora za podužno parkiranje.
Postojeća stabla ispred Hotela Mona (4 stabla) se moraju poseći, jer se poziciono ne uklapaju u novoprojektovanu geometriju ulice, a novih pet stabala postavljaju se u žardinjere.

 

3. Deo Solunske ulice od Ulice Dračke do Ulice Dubrovačke postaje dvosmerna i bez parkiranja.
Formiraće se kolovoz širine 6,00m i trotoari sa obe strane ulice, širine oko 3,00m.
Nema ni jednog parking mesta u tom delu Solunske ulice
Uvodi se zebra prelaz na mestu gde su nekada stojala 3 kontejnera i gde se nalazi ukopani kontejner.
Postojeća stabla ispred zgrade br.23 (3 stabla) se moraju poseći, a nova tri stabala postavljaju se u žardinjere.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare