Dorćol, Solunska ulica, protest stanara
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Protest stanara u Solunskoj ulici na Dorćolu nastavlja se i drugi dan, a sve zbog najave da će njihova ulica biti pretvorena u dvosmernu, a predviđena je i seča stabala. Sve se to dešava, kako kažu ljuti Dorćolci, da bi se omogućilo da autobusi dolaze do hotela "Mona".

Dorćolci su prvi protest organizovali juče i po svemu sudeći ne nameravaju da se zaustave. Danas ih se okupilo više stotina. Najavljuju novo okupljanje i za sutra.

Neki od transparenata koji se mogu videti su „Ovo je Solunski front“, „Ministre, pravo nema parabolu“, „Ministre, neću da parkiram na obroncima grada“. Sve poruke upućene su ministru Tomislavu Momiroviću -Tomi Moni.

Nezadovoljni građani uputili su i pismo u kojem od uprave hotela „Mona“ i ministra Momirovića traže obustavu radova i hitan sastanak. Insistiraju da predstavnici okolnih stampenih zajednica budu konsultovani. Negoduju zbog mogućnosti da uvođenjem dvosmerne ulice bude ugrožena bezbednost dece koja idu u obližnji vrtić, a ne nameravju da dozvole ni predviđenu seču stabala.

Epilog je zakazan sastanak predstavnika građana sa direktorom hotela u ponedeljak u podne.

Solunska ulica, protest, stanari

Foto: Ivona Stojanović

Protiv čega se Dorćolci bune i šta tačno donosi ovaj projekat

Ukidanje 26 parking mesta, seča uličnog drvoreda i pretvaranje dela Solunske ulice u dvosmernu ulicu, zarad pristupa autobusa Hotelu Mona.

Solunska ulica, protest, stanari
Foto: Ivona Stojanović

Građevinska dozvola za novu gradnju i rekonstrukciju saobraćajnica Dračka i Solunska dobijena je još u oktobru 2019. godine, bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom!
Ovim projektom izvodi se nova gradnja i rekonstrukcija Ulice Dračke (od Solunske do Mike Alasa) i Solunske Ulice (od Cara Uroša do Dubrovačke).

1)

•Ulica Dračka ostaje jednosmerna i dobija trotoare sa obe strane.
•U ulici se smanjuje se broj parking mesta. Od nekadašnjih 18 parking mesta, sada će postojati 14 parking mesta u Dračkoj ulici (13 običnih p.m. + 1 invalidsko parking mesto).
•Desni trotoar se formira uzimanjem delova zelenih površina ispred naše zgrade (Solunska br.23).

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

2)

•Deo Solunske ulice od Cara Uroša do Dračke ostaje jednosmeran, sa podužnim parkiranjem sa desne strane i dobija novi trotoar širine oko 3,00m, koji se formira uzimanjem delova zelenih površina ispred zgrada Solunska br.34, 36 i 38.
•U ovom delu Solunske ulice predviđeno je podužno parkiranje putničkih vozila. Broj parking mesta je 5 (3 obična p.m. + 1 invalidsko p.m. + 1 p.m. za kontejnere).
•Kontejneri za odlaganje smeća biće postavljeni u okviru prostora za podužno parkiranje.
•Postojeća stabla ispred Hotela Mona (4 stabla) se moraju poseći, jer se poziciono ne uklapaju u novoprojektovanu geometriju ulice, a novih pet stabala postavljaju se u žardinjere.

3)

• Deo Solunske ulice od Ulice Dračke do Ulice Dubrovačke postaje dvosmerna i bez parkiranja.
•Formiraće se kolovoz širine 6,00m i trotoari sa obe strane ulice, širine oko 3,00m.
•Nema ni jednog parking mesta u tom delu Solunske ulice
•Uvodi se zebra prelaz na mestu gde su nekada stojala 3 kontejnera i gde se nalazi ukopani kontejner.
•Postojeća stabla ispred zgrade br.23 (3 stabla) se moraju poseći, a nova tri stabala postavljaju se u žardinjere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare