Beč, Barselona, Zagreb, Prag, Pariz, Rim, putovanje, putovanja, koronavirus, kovid
Foto: Shutterstock/Shutterstock/posztos

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je danas da su cene avionskog goriva poskupele za 100 odsto u odnosu na januar i februar ove godine, tako da je bilo neminovno poskupljenje u avio prevozu.

Prema njegovim rečima agencije jednostavno nisu imale izbora nego da uvedu doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima.

Seničić je za Tanjug objasnio da se cene čarter letova ugovaraju početkom godine u odnosu na cenu goriva, ali da je ratom u Ukrajini cena goriva drastično skočila.

„Ta poskupljenja ne možemo porediti sa komercijalnim gorivima koji se prodaju na benzinskim pumpama. Cena goriva za avione je za 100 odsto viša i agencije jednostavno nemaju dovoljno marže da mogu da preuzmu kompletan trošak na svoju štetu“, istakao je Seničić.

On je dodao da će se to odnositi i na aranžmane koji će se tek prodavati, jer cene goriva i dalje rastu.

Aleksandar Seničić Foto:medija centar beograd

Direktor YUTA kaže da se visina doplate avionske karte kreće od 30 evra za destinacije u Grčkoj, dok je za Tursku, Španiju i Italilju 40 evra, a Egipat je 50 evra.

Senicić kaže da je bilo problema na početku sezone zato što su informaciju o doplati dobijali neposredno pred put, a to je dovodilo u neprijatnu situaciju i agenciju i putnike, dok se sada bar mesec dana pre leta zna koliko ćemo doplaćivati ukoliko dođe do dodatnih promena.

On dodaje da svi koji žele da otkažu svoje aranžmane, mogu to da urade, ali po opštim uslovima putovanja, s obzirom da u ugovorima postoji klauzula da će u slučaju drastičnog povećanja cena goriva biti doplate.

Što se tiče cena autobuskog prevoza, Seničić ističe da je ona značajno manja od avionskog prevoza, pa će i cene doplate za autobuski prevoz biti značajno manje.

„Doplate se kreću od 10-15 evra u odnosu na ono što je bilo prošle godine. Prosečna cena karte za Grčku bila je 50-55 evra, a sada možemo očekivati da bude 60-65 evra. To su cene koje će, nadam se, ostati tokom cele sezone, jer imamo donekle kontrolisanu cenu goriva“, poručuje direktor YUTA.

Od troškova koje bi mogli neprijatno iznenaditi turiste ove godine, Seničić izdvaja još vanpansionsku potrošnju zbog inflacije koja je prisutna u svim zemljama Evrope.

„Naše prve informacije sa destinacija koje su nama zanimljive su da to još uvek nije ništa drastično. Poskupljenja se kreću od pet do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu i ja iskreno verujem da te, nama bliske turističke destinacije, neće praviti bitnije iskorake u tome tokom turističke sezone“, smatra Seničić.

Govoreći o cenama smeštaja, on kaže da su cene ostale iste za sve zakupe koje agencije imaju pod ugovorima.

To se, naglašava, odnosi na kompletni apartmanski deo smeštaja u Grčkoj, u kome boravi najveći broj naših turista, i koji je ostao na nivou cena od prošle godine, sa pomeranjima do pet odsto.

„Kada govorimo o hotelima viših kategorija, tu je došlo do značajnog pomeranja cena koja se kreću od 10-20 odsto. Imamo situaciju da su u Egiptu od početka sezone cene bile značajno veće, posebno za ruske turiste, ali da sada polako padaju“, navodi direktor YUTA.

On naglašava da postoji sve veći broj zemalja za koji nam ne treba nikakav dodatni dokument sem pasoša.

To se odnosi na Grčku, kao najvažniju destinaciju srpskih turista, Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku, a od 1. juna će to biti i Kipar.

Još uvek mere važe u Turskoj, Italiji, Španiji, Egiptu i Tunisu, gde su na snazi standardna pravila.

„Svi oni koji su vakcinisani sa dve doze, a da nije prošlo više od devet meseci mogu da uđu, a ukoliko imaju treću dozu onda nema vremenskog ograničenja. Takođe, može se ući u te zemlje sa negativnim PCR testom ili negativnim antigenskim testom, kao i svi oni koji su preležali kovid pre manje od šest meseci“, navodi Seničić.

BONUS VIDEO: Od sledeće godine nova pravila za putovanja u EU – obavezna elektronska autorizacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar