Foto:shutterstock by Mayuree Moonhirun; shutterstock by Ulrike Stein

U jeku poskupljenja gotovo svih proizvoda i usluga, a u susret letnjoj sezoni, povećanje cena sada je pogodilo i ljubitelje putovanja. Tako su, osim smeštaja i hrane, poskupele i avionske karte, i to za čak 30 odsto u odnosu na prošlu letnju sezonu, te je čak i za letove u susedne države potrebno izdvojiti i do nekoliko hiljada evra.

Prema podacima turističkih agencija, smeštaj i ishrana poskupeli su za 10 odsto, a najdrastičniji porast uočava se u cenama avionskih karata, koje su, u odnosu na prošlu letnju sezonu skuplje za oko 30 odsto.

Treba imati na umu da su tokom turističe sezone, u julu i avgustu, cene uvek više u odnosu na jun ili septembar.

Tako ćete, ukoliko želite da u Grčkoj provedete 10 dana van sezone, platiti oko 100 evra, ali ukoliko odaberete jedan od udarnih meseci, za isto putovanje platićete od 200 do 250 evra, plus 60 za autobuski prevoz.

Kao glavni razlog za to što ćete letovanje ove godine platiti više nego prošle, stručnjaci navode poskupljenje goriva.

Grčka – od 170 evra

Ukoliko se na, mnogima omiljenu letnju destinaciju, uputite avionom, to će vas koštati minimum 240 evra. Na letu od Beograda do Atine cene povratnih karata variraju, a idu do vrtoglavih 2.000 evra za let sa presedanjem u Bukureštu.

Jeftinije možete da prođete ukoliko odlučite da letite do Soluna. U tom slučaju kartu ćete platiti od 170, do 540 evra.

Crna Gora – od 155 evra

Ukoliko je vaša odabrana destinacija za ovo leto Crna Gora, treba da znate da su ponude turističkih agencija raznovrsne, te da tako variraju i cene avio karata. Ukoliko iz Beograda budete leteli za Podgoricu, to vas može koštati 155 evra. Ukoliko je, pak, Tivat grad u koji ćete sleteti, kartu možete kupiti u rasponu od 165 pa do 610 evra za letove bez presedanja.

Turska – od 215 evra

Do Turske možete doći po najnižoj ceni koju turističke agencije trenutno nude – 282 evra. Cene variraju, a naskuplje karte koje su trenutno u ponudi za let do Antalije koštaju 539 evra.
Ukoliko je Istanbul grad do kog planirate da letite, platićete između 215 i 810 evra.

Španija – 245 evra

Ako ste naumili da ovog leta posetite Madrid, do njega možete stići direktnim letom za 245 evra. Ipak, cene sa po jednim presedanjem idu i do 760 evra.

Italija – od 151 do 4.000 evra

Ukoliko ćete ovog leta posetiti neki od popularnih italijanskih gradova – treba da znate da je raspon cena neverovatan. Uz jedno presedanje povratnu kartu do Rima možete platiti i do 4.000 evra, ali ukoliko se odlučite na jeftiniju varijantu, proći ćete znatno povoljnije. Naime, moguće je kupiti kartu i za 170 evra.

Ako se odlučite da ipak letite do Milana, turističke agencije imaju jođ bolje ponude. Najjeftinija karta koju trenutno možete da kupite košta 151 evro, dok je najskuplja 380.

Egipat – za ekonomsku klasu više od 5.000 evra

Ako ste ovo leto rezervisali za taleke, vrele destinacije, možda ste u razmatranje uzeli baš i Egipat, za koji kartu možete pronaći po ceni od 360 evra. Ipak, u zavisnosti od turističke agencije, samo karte mogu biti paprene, te je najskuplja karta za ovu destinaciju čak 5.644 evra.

Putovanje autobusom

Ukoliko se odlučite da ipak putujete autobusom, treba da znate da ni ovaj vid prevoza nije odoleo poskupljenjima. Ukoliko se zaputite ka nekom od grčkih letovališta, umeso 60 evra, koliko biste platili prevoz autobusom prošle sezone, ove ćete platiti od 70 do 75.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare