Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovan još 1.801 pacijent pozitivan na koronavirus, a preminulo je još 45 osoba.

Testirane su 14.884 osobe, a na respiratorima su 172 pacijenta.

U Srbiji je juče registrovano 1.980 novozaraženih, a preminulo je 48 osoba. Na respiratoru je bilo 177 pacijenta.

***
Institut za javno zdravlje Srbije Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je na svom sajtu uputstvo za registraciju putnika koji dolaze iz zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd prеnоšеnjа zаrаznе bоlеsti kovid 19, a sve zbog novog omikron soja.

Kako se navodi, oni pored obaveznog PCR testa i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs.

***
Strah od zaraze koronavirusom, tuga za preminulim kolegama, preopterećenost poslom, ali i bes i nezadovoljstvo Kriznim štabom i Ministarstvom zdravlja, neki su od razloga za sve lošije mentalno stanje zdravstvenih radnika u Srbiji, koji u crvenoj zoni kovid bolnica zbrinjavaju najteže obolele pacijente. Ovo su rezultati ankete, koju je u 84 ustanove sprovelo Udruženje „Koraci“, na čelu sa profesorkom doktorkom Tamarom Džamonjom Ignjatović.

„Problem mentalnog zdravlja prepoznat je kod zdravstvenih radnika, a situacija je alarmantna zbog pandemije koja predugo traje. Podelili smo 287 upitnika, sa pitanjima koja se odnose na psihičko i emotivno stanje, a među ispitanicima je bilo 76 odsto žena, prosečna starost je 43, a dužina staža u medicini 16 godina. To su ljudi koji dugo rade ovaj posao i koji su i pre pandemije bili pod stresom. Na pitanja su odgovarali lekari, ali i medicinske sestre, tehničari i drugo osoblje iz 84 ustanove“, za „Novu“ priča dr Dragoslav Popović, član Društva „Koraci“ i predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije.

***
Od subote, 4. decembra, obaveza da se ima negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48h obuhvatiće i sve osobe koje su vakcinisine nekom od vakcina koju priznaje Francuska, a dolaze iz zemalja van EU. Postoji mogućnost da francuske zdravstvene službe obave i dodatni test po dolasku.

Za nevakcinisane i vakcinisane vakcinama koje nisu priznate u Francuskoj i dalje važe pravila važnog i neodložnog razloga i obaveznog karantina u trajanju od 10 dana, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

***
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će se nastava u Srbiji i sledeće nedelje odvijati neposredno, odnosno da će đaci ići u škole.

Ružić je naveo da je u Srbiji trenutno zaraženo oko 1.000 dece školskog uzrasta, što je oko 0,15 odsto.

***
Troškovi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) su tokom prošle godine porasli za 38 odsto u odnosu na 2019. godinu, vidi se u javno dostupnim finansijskim izveštajima.

Državni fond je svoju potrošnju procentualno najviše povćao kada je u pitanju nabavka materijala i opreme, za šta je izdvojeno više od pola milijarde evra.

***

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar