Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Od subote, 4. decembra, obaveza da se ima negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48h obuhvatiće i sve osobe koje su vakcinisine nekom od vakcina koju priznaje Francuska, a dolaze iz zemalja van EU. Postoji mogućnost da francuske zdravstvene službe obave i dodatni test po dolasku.

Za nevakcinisane i vakcinisane vakcinama koje nisu priznate u Francuskoj i dalje važe pravila važnog i neodložnog razloga i obaveznog karantina u trajanju od 10 dana, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

Za putnike iz Srbije koji su kompletno vakcinisani po protokolu vakcinacije koje je priznala Francuska mogu da putuju bez razloga za putovanje ili obaveznog karantina.

Podsećanja radi, od 22. septembra ove godine, protokoli vakcinacije koje su priznati u Francuskoj su:

– dve doze vakcina koje priznaje Evropska agencija za lekove (Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson);

– dve doze Sinofarm ili Sinovak vakcine (na listi za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije) dopunjene jednom buster dozom tipa RNK vakcine (Fajzer, Moderna);

– jedna doza vakcina Sinofarm i Sinovac, dopunjena sa dve doze RNK vakcine.

Osobe vakcinisane u inostranstvu vakcinom koju ne priznaju ni Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (kao što je Sputnjik), treba da dobiju dve doze RNK vakcine kako bi se smatrale kompletno vakcinisanima i kvalifikovale se za dobijanje francuske kovid propusnice, bez obzira da li su prethodno primile jednu ili dve doze. Zapravo, treba da se ponovo kompletno vakcinišu.

Putnici koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa za svako putovanje u Francusku mora biti opravdano veoma jakim razlogom, koji mora da bude naveden u međunarodnoj potvrdi o putovanju koja mora da se da na uvid zajedno sa svom pratećom dokumentacijom prilikom ukrcavanja na let ili na graničnom prelazu.

Nevakcinisane osobe kojima je, u skladu sa prethodno navedenim uslovima, dozvoljeno putovanje u Francusku, moraju takođe prilikom ukrcavanja, pored međunarodne potvrde o putovanju, da podnesu na uvid:

– negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa ne stariji od 48 sati pre polaska leta;

– potpisanu izjavu kojom garantuju da nemaju simptome infekcije covidom-19 i da nisu bila u kontaktu sa licem kome je potvrđen covid-19 i kojom se obavezuju da će se podvrgnuti antigenskom testiranju ili biološkom pregledu po dolasku u Francusku;

Deca mlađa od dvanaest godina izuzeta su od ovih mera.

Bonus video – Ana Otašević: Stranci su u Francuskoj „žrtveni jarci“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar