Đerlek: Analiziraće se i smrti pacijenata van bolnica

Društvo 29. maj. 202109:57
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Analize smrti pacijenata koji su preminuli tokom pandemije korone obuhvatiće i one koji se nisu lečili u bolnici, a takvih, nije mali broj", kaže drđavni sekretar u Ministarsvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je, gostujući na RTS-u rekao da očekuje od predsednice posebne komisije za analizu smrtih slučajeva tokom epidemije, a to je dr Verica Jovanović direktorka „Batuta“, da će zakazati sednicu tokom vikenda, najkasnije u ponedeljak, gde će se napraviti model kako će se raditi.

Jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti je obdukcija. One nisu vršene zbog preporuke SZO, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze. Osnovni dokument koji će nam pomoći u ovoj analizi je dokument o smrti iz kojeg ćemo crpeti sve podatke za analizu“, istakao je Đerlek.

Jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti je obdukcija. One nisu vršene zbog preporuke SZO, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze. Osnovni dokument koji će nam pomoći u ovoj analizi je dokument o smrti iz kojeg ćemo crpeti sve podatke za analizu“, istakao je Đerlek.

Obuhvatiće se i oni koji se nisu lečili u bolnici

U potvrdi o smrti, napominje, postoje svi podaci, od imena i prezimena do osnovnog uzroka smrti.

„Ono što je bitno je da je ministar zdravlja naložio širok dijapazon. Obuhvatićemo one gde je koronavirus direktan uzrok smrti, ali i one koji nisu bili pi-si-ar pozitivni, ali je njihova klinička slika odgovarala koronavirusu. Obuhvatićemo i one koji se nisu lečili u bolnici, a takvih nije mali broj i gde su mrtvozornici konstatovali smrti. Ljudi su i privatno radili skener, pa su dobijali takozvano mlečo staklo kao dokaz da se radi o koroni. Obuhvatićemo i najširi mogući vid onih koji su uopšte imali dodira sa koronom“, istakao je Đerlek.

Rukovodiće se, dodaje, potvrdama o smrti.

„Njih pre svega izdaje bolnica, a oni koji nisu umrli u bolnici, potvrdu o smrti piše mrtvozornik i predaje matičnoj jedinici lokalne samouprave. Matične službe šalju podatke Zavodu za statistiku. Obuhvatićemo sve građane, bez obzira na to gde su izgubili život zbog korone. Potvrde o smrti će se nalaziti na tri mesta – zdravstvene ustanove, matične jedinice lokalne samouprave i Zavod za statistiku“, navodi Đerlek.

Građani Srbije imaju pravo da znaju istinu

Mora se, kaže, biti veoma oprezan kada se daju podaci, jer je ekspanzija i drugih bolesti.

„Sačekaćemo da vidimo koliko je zaista umrlo od korone. U decembru prošle godine je ja mislim bilo oko 1.800, nemojte me držati za reč. Pre nego što dođemo do brojki bićemo veoma oprezni i i uzdržani i nećemo nepromišljeno izlaziti u javnost“, navodi Đerlek.

Analiziraće se i smrtni ishodi predstavnika zdravstvene struke.

„Teško je i govoriti o ovoj temi, a posebno raditi. Mnogi od nas su izgubili bliske prijatelje. Naše kolege sa kojima smo radili, ali ćemo pokušati da budemo objektivni da uradimo ovo za zdravstvene radnike i buduće generacije“, navodi Đerlek.

Zamolio je da se ne vrši pritisak na komisiju.

„Posao će biti težak, i građani Srbije imaju pravo da čuju istinu i mi ćemo se truditi da posao uradimo kako treba“, izjavio je Đerlek.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar