Pre više od deceniju, tadašnji đaci Osnovne škole "Slavko Rodić" u naselju Bački Jarak kod Temerina, posadili su, u okviru nastave u prirodi, drveće sa svojim nastavnicima, tik pored škole. Dolazile su nove generacije, deca su zadržala prirodnjački duh i ljubav prema zelenilu, dok je, s druge strane, drveće iznenada nestalo pre nekoliko dana. Čitav red drvoreda je, bukvalno, iskasapljen, zbog čega su sadašnji đaci i njihovi nastavnici, ali i oni učenici koji su već svršeni srednjoškolci, šokirani zbog ovakvog vandalskog čina koji pripisuju opštini Temerin. Nova.rs je istražila o čemu se radi, a zaključak je i više nego očigledan - stradalo je drveće, ni krivo ni dužno.

Ekološka organizacija Temerin objavila je na Fejsbuku, slobodno možemo reči, uznemirujuće fotografije iskasapljenog drveća na potezu između Osnovne škole „Slavko Rodić“ i objekta Predškolske ustanove „Veljko Vlahović“ u Bačkom Jarku kod Temerina.

Drveće su pre nekoliko godina posadili učenici Osnovne škole „Slavko Rodić“ zajedno sa svojim nastavnicima.

Foto: Ekološka inicijativa Temerin

Iz ove organizacije tvrde da stabla nisu ni trula ni dotrajala, što se i vidi na fotografijama, te da nisu ugrožavala nikog. Zbog toga je nejasno zašto su iznenada posečena.

„Drveće je godinama doprinosilo lepšoj atmosferi u školskom dvorištu i deci su obezbeđivala hlad. Kao što je poznato, drveće obogaćuje vazduh i smanjuje temperature leti, omogućuje zemlji da upije veću količinu vode, sprečava eroziju i sušenje tla, učvršćuje zemljino tlo, održava biološku aktivnost i predstavlja dom velikog broja životinja, redukuje i prečišćava emisije ugljen dioksida, ima duhovnu, kulturnu i socijalnu vrednost“, ističu iz ove organizacije.

Foto: Facebook/Eko straža

Dodaju da je, nažalost, ekonomska vrednost pobedila sve ove navedene argumente.

„Nek nam je Bog u pomoći, jer ovim ljudima ništa nije sveto!“, ističu oni.

Pročitajte još:

Nakon što su se ove fotografije pojavile na društvenim mrežama, počeli su da se nižu osuđujući komentari zbog ovakvog čina, u kojima su korisnici osuli drvlje i kamenje na one koji su posekli i isakaplili drveće.

„Padaju plafoni u školama, pada drveće u školskim dvorištima… Šta će nam škole, šta će nam deca!“

Foto: Ekološka inicijativa Temerin

„Zna se i ko je sekao, onaj što je radio radove tamo kao i sve u Temerinu što radi građevinske radove, jedan te isti izvođac!!!“

Opa, isečeno na lepe komade. Neko će da reši pitanje ogreva za sledeću zimu“

„Ja se izvinjavam, ali jel ima ovde još neko normalan da zaustavi vandalizam i ovu prokletinju koja uništava budućnost naše dece. Ko su ti ljudi?“

„Odvratno! Pa dokle ovaj javašluk i lopovluk da traje? Dosta je bilo!“

„Ekocid je u razvijenim državama krivično delo!“

Foto: Ekološka inicijativa Temerin

„Pitanje ko je naredio da se stabla na ovakav varvarski način ne lome, seku već krše kao da su najveći zlotvori. Kome smetaju i zašto!“

„Ovo nije seča! Ovo je brutalno iživljavanje na drveću! Ipak ti koji to rade, imaju neku tešku dijagnozu i tešku mentalnu bolest. Nijedan normalan čovek ne bi izdao nalog, niti bi neko normalan ovo uradio. Ovakve treba odstraniti iz okruženja i zatvoriti na nekom brisanom prostoru i to betoniranom. Možda onda shvate prirodu i šta je potrebno normalnom coveku“

„Ovo nije posečeno nego pokidano, čime su radili, bagerom?“

„Samo se seče drvo, gde god se stigne… zato cemo imati poplave malo malo, a niko ništa ne sadi novo“

„Da li se može saznati ko je dao nalog i zašto da se ovako pokida drveće?“

„Šta reći osim – monstrumi“

„Nadam se da će na slavi da se pohvale pred gostima kako su uništili dečijih ruku delo. Da ih pohvale gosti kao velike neimare“

„Sramotno, u školi trud i volja učenika gazi se i uništava“, samo su neki od komentara.

Foto: Shutterstock/Timelynx

Škola: Parcela sa isečenim drvećem ne pripada nama

Povodom ovog „varvarskog čina“, kako je, inače, označen na društvenim mrežama, kontaktirali smo Osnovnu školu „Slavko Rodić“ u naselju Bački Jarak.

Direktorka Slavica Jovanović objasnila je za Nova.rs da isečeno drveće jesu zasadili bivši đaci, ali da ta parcela na kome su posađena, ne pripadaju školi, te da zbog toga nisu ni reagovali.

„Drveće je posečeno sa dela parcele koja ne pripada školi nego pripada vrtiću, tako da se nismo ni interesovali, iskreno, ali jeste greota. Mi apsolutno nemamo nikakve ingerencije prema tom delu, to je jednostavno neki deo dvorišta koji ne pripada nama. Drveće je posađeno od strane učenika naše škole pre nekoliko godina, kada smo imali saradnju sa vrtićem, pa su nam dozvolili da tu posadimo, ali treba da se obratite predškolskoj ustanovi zbog seče“, istakla je direktorka.

Potom smo, kao što nas je direktorka uputila, kontaktirali Predškolsku ustanovu „Veljko Vlahović“ u čijoj nadležnosti je vrtić „Bambi“ koji se nalazi pored parcele sa isečenim drvećem.

Iz ove ustanove navode da su videli fotografije isečenog drveća na društvenim mrežama, ali da nisu dobili nikakvo obaveštenje o tome. Takođe, niko se, prema njihovim rečima, nije ni žalio zbog toga.

Osnovna škola Ratko Mitrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi nismo dobili nikakvo obaveštenje, konkretno ustanova nije bila obaveštena da će nešto raditi ili da treba da se radi. Taj deo predškolskog objekta je u fazi renoviranja pod nadležnošću opštine. Tu se gradi novi objekat i tu su radovi. Naše rukovodstvo i osoblje su izmešteni iz tog objekta, tamo se trenutno nalaze majstori koji obavljaju poslove gradnje objekta. Nažalost, nismo upućeni da će se vršiti seča drveća. Bio je tamo lep drvored zelenila, ali eto, tako je. Sve radove koji se vrše na tim parcelama i u okviru tog objekta su pod opštinom“, rekli su za Nova.rs iz Predškolske ustanove.

Opština: Ništa bez predsednika

I na kraju, pitali smo i opštinu o ovom tužnom incidentu, međutim nismo najbolje prošli jer je predsednik opštine Temerin Mladen Zec poslovno odsutan, a bez njega nisu mogli ništa da nam kažu.

„Predsednik trenutno nije tu, otišao je na službeni put. Ja nemam odobrenja niti ovlašćenja da vam na ta pitanja odgovorim, ali vam mogu dati njegov mejl, pa mu napišite šta želite, a u ponedeljak ćete dobiti odgovore“, rekla je za Nova.rs pomoćnica predsednika opštine Temerin.

Redakcija Nova.rs je predsedniku opštine Temerin Mladenu Zecu uputila pitanja zbog seče drveća, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Abazović: Svaki učenik na Barutani od danas ima svoje drvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar