Dejan Dimitrijević Izvor: Privatna arhiva

Dr sci. med. Dejan Dimitrijević iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" je izabran u top petnaest najboljih ginekologa u Srbiji, po mišljenju mama na portalu Bebac. Pokušali smo u intervjuu da otkrijemo šta je to što izdvaja dr Dimitrijevića u odnosu na ostale kolege i zašto se mogu čuti samo reči hvale o doktoru koji je znanja usavršavao širom Evrope, koji strpljivo odgovara na pitanja pacijentkinja i pleni energijom, harizmom...

Odgovarajući na pitanje da li se svest žena o važnosti redovnih godišnjih pregleda promenila, dr Dimitrijević kaže da se u poslednje vreme, kako su mediji uzeli aktivniju ulogu sa svojim kampanjama, kao i zbog kompanija koje su počele da uplaćuju svojim zaposlenima redovne godišnje specijalističke preglede, osetio pomak u važnosti preventive.

„Mislim da su žene ipak redovnije u obavljanju svojih godišnjih pregleda od nas muškaraca. Žene dolaze jednom godišnje na redovne kontrole, za razliku od muškaraca koji nemaju tu svest o značaju i važnosti preventivnih pregleda. Ja prvi moram da priznam da nikad ne idem kod doktora osim kada me nešto zaboli. Mislim da žene to rade revnosnije. Dobro je da su mediji uzeli aktivno učešće u tome i da time počinje da se oseća neki pomak u Srbiji“, ocenjuje on.

On dodaje da treba raditi redovne kontrole u cilju prevencije jer je, kako kaže, lečenje najskuplja terapija. Govoreći o iskustvima razvijenih zemalja, ističe da na primer postoje određene mere i propisi na osnovu kojih država šalje na kućnu adresu poziv da se odazovete na redovan godišnji pregled, a ako se ne odazovete država vam ga kasnije ne plaća.

„Boraveći na kongresima u velikom broju zemalja, gde se razmenjuju iskustva sa kolegama širom sveta, upoznajemo se i sa načinom kako funkcionišu određene stvari u njihovim zemljama. Za vreme boravka u Austriji, u jednoj od njihovih najvećih klinika – AKH, video sam kako njihov sistem funkcioniše. Njihovi ginekolozi su usko specijalizovani za određenu oblast, neko se bavi samo akušerstvom, neko se bavi samo operativom, neko se bavi samo ultrazvukom, neko samo dijagnostikom, neko samo menopauzom…“, navodi dr Dimitrijević.

PROČITAJTE JOŠ

Smatra da je to prednost u smislu da u određenoj oblasti budu najbolji dok su, s druge strane, ginekolozi u Srbiji svestrani – oni su i akušeri i operatori i dijagnostičari.

„Ali nam fali taj deo usko specijalizovanosti za određenu oblast. Mi kroz period specijalizacije prođemo sve i tako mogu reći da smo mi čak i bolji ginekolozi i da neke stvari čak mnogo bolje radimo od naših kolega u inostranstvu“, ističe on i dodaje da je u nekim zemljama video da u klinikama rade po sistemu koji je u Srbiji davno prevaziđen.

„Mogu da kažem da klinika u kojoj ja radim, Narodni front, ima veliko iskustvo. Mi na našoj klinici obavimo od 40 do 50 porođaja dnevno, dok se na velikim klinikama u svetu obavi od pet do šest porođaja dnevno. S druge strane, fali nam dosta novca da bi se obezbedila određena oprema, ali država se trudi da više ulaže u zdravstvo i nadam se da ćemo imati u budućnosti još više finansjiskih sredstava da unapredimo kvalitet usluga u našoj zemlji, kada je zdravstvo u pitanju“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje o zahvatima bez klasičnog operativnog reza, Dr Dimitrijević je pohvalio Narodni front koji je otvorio treću laporoskopsku salu, čime su postali prvi u Srbiji koji su u tome uspeli.

„Mi pratimo svetske trendove da se smanji broj otvorenih operacija i postoje brojne prednosti, a to su pre svega manja trauma organa i tkiva, brži oporavak… Mi to nazivamo još ‘One surgery day’, zbog kraćeg zadržavanja u bolnici. Na svim kongresima postaje sve više trend da jedina otvorena operacija bude carski rez. Sve ostalo će biti laporoskopski. To je trend u svetu i mi pokušavamo da priđemo u tome svetu. Sve više mladih lekara se upravo edukuje da se bavi laporoskopijom“, ističe on.

Na pitanje da li žene smeju da uzimaju kontraceptivne pilule, bez konsultacija, za odlaganje ciklusa, dr Dimitrijević naglašava da se kontraceptivne pilule smeju koristiti jedino uz konsultaciju sa ginekologom.

„Nikako nije preporučljivo da uzimaju nešto na svoju ruku ili po prepruci npr. prijateljica. Postoje brojni razlozi zbog kojih neke ne smeju da uzimaju kontraceptive i jedino ginekolog može odrediti da li neka žena sme na osnovu svog zdravstvenog stanja uzimati kontracepciju. Svakoj ženi savetujem da se konsultuje sa svojim izabranim ginekologom pre upotrebe bilo kojih hormonskih preparata“, poručio je dr Dejan Dimitrijević.

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Dr Jovanović objašnjava vezu između vakcine protiv korone i neplodnosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar