Recept za domaće vaginalete
Foto: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Vaginalna suvoća je tihi problem zbog kog žene osećaju neprijatnost da razgovaraju sa svojim partnerima, prijateljima, a čak i sa lekarima.

Vaginalna suvoća je uobičajen problem koji iskusi većina žena u određeno vreme tokom života, a pretežno su to žene u periodu postmenopauze ili pak one koje su lečene od raka dojke. Uzroci su najčešće povezani sa promenom nivoa hormona odnosno, padom nivoa estrogena.

Suvoća vagine može imati ogroman uticaj na svakodnevnicu žene, zdravlje i na sveukupan kvalitet života. Zato je ginekološkinja dr Slavica Vasiljević za nas spremila recept za domaće vaginalete koje predstavljaju pravi spas.

Tako je suvoća uobičajena u menopauzi, u toku trudnoće i dojenja, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive ili neke druge lekove-antihistaminici, lekovi za prehladu…

Ne mora uzrok da bude samo promena na nivou hormona, da bi vam se javio ovaj problem. Previše alkohola, premalo tečnosti, određeni dani u menstrualnom ciklusu, stres i nikotin mogu dodatno doprineti nedostatku vlažnosti i lubrikacije.

Rešenje je vrlo jednostavno

Potrebno vam je:

kokosovo ulje

esekcijalno ulje kamilice

esencijalno ulje nevena

ulje kantariona

vitamin E

hijaluronska kiselina

čašica za urin

Priprema:

U čašicu za urin stavite kokosovo ulje i napunite je do pola. Zatim, stavite po nekoliko kapi svakog ulja. E vitamin i hijaluronsku kiselinu u ampulama možete pronaći u apotekama, a dovoljna je po jedna mala za naš recept.

Sve dobro izmešajte tako da se dobijena smesa dobro sjedini i stavite u frižider. Kada se masa stegne, domaće vaginalete su spremne za korišćenje. Nožićem secite trougliće i koristite pred spavanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar