Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Koliko dugo već slušamo da će novi talas korone brojati trocifreni broj obolelih. Iz Kriznog štaba stižu upozorenja da se u naredne dve nedelje očekuje porast broja zaraženih, nagoveštava se i mogućnost ponovnog zatvarnja škola i prelaska na onlajn nastavu. U poređenju s regionom, čini se da se još uvek dobro držimo, broj zaraženih se kreće oko sto, juče ih je bilo "samo" 67. Stalni apeli i dramatične izjave predstavnika struke možda bi imale efekta da poverenje nije narušeno dokazima da se zvanični podaci o broju umrlih i zaraženih umanjuju i ne poklapaju sa realnim. Šta nas zaista očekuje i da li nas Krizni štab preventivno zastrašuje ili prosto skriva pravo stanje?

Naši sagovornici, epidemilog Zoran Radovanović i profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Savić, slažu se u tome da ne možemo da znamo kako da se pripremimo za novi talas, koliko nas zaraženih očekuje i koje mere da preduzmemo, jer prosto ne raspolažemo realnim podacima i ciframa o broju obolelih i umrlih.

Odgovore na tvrdnje i dokaze BIRN-a i NIN-a da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog još nismo dobili. Član Kriznog štaba Predrag Kon prvo je rekao da je broj preminulih od marta do juna tri puta veći od zvaničnih cifara, ali je ubrzo samog sebe sasekao, pa je priznao da je bolje da tako nešto nije izgovorio. Umesto odgovora, od ministra zdravlja čuli smo napad na novinare i konstataciju da nama „kao da je drago da bude više više umrlih“. Ruku na srce, najavljena je i revizija broja preminulih, ali još ne znamo kada će ona biti obavljena.

U međuvremenu, građani ostaju zbunjeni i pitaju se zašto nas Krizni štab plaši i upozorava ako, prema tvrdnjama nadležnih, imamo najbolju epidemiološku situaciju u Evropi?

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pominjemo zvanične podatke, a pitanje je kakvim podacima raspolaže Krizni štab (tragično je ako ni oni ne znaju kakvo je pravo stanje). Iz iskustva znamo da postoji skoro perverzna (stručno, ljudski i moralno neprihvatljiva) potreba vlasti da nas u tom pogledu obmanjuje“, kaže epidemiolog Radovanović, koji je nebrojano puta javno tražio da Krizni štab predoči prave cifre.

On tvrdi da, ipak, objektivno jesmo na početku trećeg talasa.

„Postoje uslovi da on bude manje traumatičan od prethodna dva. Naime, prvi smo dočekali nespremni, pa smo zatvorili znatan deo populacije. Sačuvali smo stare ljude od kovida 19, ali su oni umirali od drugih uzroka zbog izostale lekarske pomoći“, smatra Radovanović.

On ukazuje na to da smo u drugom talasu podneli velike žrtve, više od drugih zemalja, jer smo, ubeđen je iskusni epidemiolog, zbog predizbornih aktivnosti krili njegov početak.

„Sada se nadamo da sa testovima stojimo bolje, a nema izbora, pa možemo da prođemo bolje nego prethodna dva puta“, optimista je Radovanović.

On poručuje da je za borbu protiv korone i što blaži novi talas vrlo važno da Institut „Batut“ počne da obavlja svoju funkciju.

„To znači da prikuplja, analizira i istinito prikazuje podatke, te da, kao i u celom svetu, počne da prikazuje uzrasnu i geografsku raspodelu obolelih i umrlih po danima. Drugim rečima, šturi podaci na koje novinari željno čekaju u 15 sati treba da budu zamenjeni, odnosno dopunjeni detaljnim podacima redovno ažuriranim na sajtu Instituta Batut „, jasan je i konkretan Radovanović.

Naš sagovornik kao veliki problem izdvaja izgubljeno poverenje u Krizni štab, pa se, primećuje on, zbog toga mere slabo poštuju.

„Zato je važan apel 3000 lekara okupljenih u udruženju građana Ujedinjeni protiv kovida. Oni su juče zamolili javnost da se ne ponove prethodna dva talasa, kada je sistem bio na ivici pucanja. To su kredibilni doktori kojima treba verovati“, smatra Radovanović.

Za sve građane koji su pomalo sluđeni, nepoverljivi i dosta im je korone, ima ohrabrujuću poruku.

„Ako se nose maske i drži rastojanje, uz ostale predložene mere, moguće je da ćemo ove zime proći kao stanovništvo južne hemisfere. Oni su imali kovida 19 manje nego što su očekivali, a gripa je bilo vrlo malo“, kaže naš sagovornik.

Zastrašivanje nije dobro

I profesor sudske medicine Slobodan Savić ukazuje na problem izgubljenog poverenja u Krizni štab i podatke koje nam se saopštavaju. U takvim okolnostima, teško je sagledati pravo stanje stvari i prognozirati.

Profesor dr Slobodan Savić, Foto:Privatna arhiva

U izjavi za naš portal, profesor Savić se osvrnuo i na samozadovoljne poruke o tome da smo najbolji u Evropi, koje su se mogle čuti od ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Dotakao se i napada na novinare koji se odvaže da zvaničnicima postave pitanje – da li imamo više preminulih nego što nam priznajete?

„Sve što čujemo iz sveta ukazuje na porast broja zaraženih. Mi se nadamo da to nas neće zakačiti, bilo bi jako dobro da tako prođe. Nadam se da se scenario neće ponoviti i da neće doći do nekog pogoršanja. Ta priča da bilo ko želi da mi imamo više umrlih i da je to neko takmičenje, meni to smeta. Ne možemo govoriti o bilo kakvom takmičenju, da smo bolji od nekoga. Što manje umrlih i što manje zaraženih, to svakako, ali nije takmičenje da mi uzimamo bilo kakvo prvo mesto i da se time hvalimo“, poručuje Savić.

Povodom učestalih upozorenja na opasnost da se broj zaraženih uveća, Savić podseća da smo i ranije slušali izjave koje imaju cilj da zastraše.

„Bilo je i ranije takvih izjava da će nam groblja biti puna, to se svojevremeno govorilo kada je trebalo da se uvedu neke mere. Svaka mera koja doprinosi da se spreči zaraza je svakako korisna, ali bilo kakvo zaplašivanje i zastrašivanje naroda nije dobro. Potreban je jedan dobar savet i priča o tome šta treba raditi, potrebno je stalno ukazivati na važnost nošenja maski“, zaključuje profesor Savić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare