Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Samo dan nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da njegove izjave o tri puta većoj smrtnosti od zvanično zabeležene nisu tačne, oglasio se i ključni član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Na pitanje novinarke N1 o izjavi da je u Beogradu tri puta više umrlih u periodu mart-jun 2020, i da su glavni odgovorni oni koji su radili na IT sistemu, član dr Kon je odgovorio da je „vrlo bitna preciznost“ i da je on izjavio da je reč o podacima „na osnovu mortalitetne statistike, a to očigledno ljudima nije jasno“.

„Dakle, radi se o proceni, a ni u kom slučaju o nečemu što je pouzdano. Ne možemo govoriti ništa drugo nego koliko je bilo smrti u određenom periodu i upoređivati sa ukupnom smrtnošću ranije“, rekao je Kon.

„Tu se javlja taj broj koji je veći što smo u realnom vremenu imali prijavljeno. To znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti. To su dva broja – 345 i 118 koji je prijavljen. Bolje da nisam rekao tri puta više. Ne može na celu Srbiju da se primeni ta procena“, izjavio je danas Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba.

On je dodao i da je „vrlo bitno raditi reviziju, to je suština svega“.

„Kada sam govorio o informatičkom sistemu, mnogo nam zavisi od toga. Ne možemo da zamislimo budućnost bez informatičkog sistema. Ništa što sam rekao ne izlazi iz okvira koji je rekao i ministar. Shvatanje ministra da to nije tačno – ne mogu da kažem ništa o tome, reč je samo o proceni“, rekao je Kon.

Podsetimo, juče je ministar Lončar izjavio da nije tačno da je tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare