Ilustracija: Slađana Đermanović/Nova.rs

Istorijat "rata" za istinu o broju umrlih od korona virusa u Srbiji traje od 22. juna, kada je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila šokantne razlike u objavljenim (zvaničnim) podacima o broju preminulih i podatke koji se nalaze u bazi Covid19, a u kojima je 388 mrtvih više. Tek nedavno, član Kriznog štaba Predrag Kon potvrdio je razliku u broju umrlih, a BIRN sada objavljuje i kompletnu bazu podataka na osnovu koje je rađeno istraživanje.

BIRN je u petak na svom sajtu objavio bazu nastalu na osnovu Informacionog sistema COVID 19 a na osnovu koje su proteklih meseci pisali tekstove u kojima su pokazali da su brojevi umrlih od virusa korona svesno smanjivani. U bazi se nalaze podaci o 1080 umrlih za taj period (zvanični broj bio je 244).

Kako se podseća u tekstovima BIRN, najveće potencijalno zataškavanje primećeno je u Nišu gde je zvanično saopšteno da je od korone umrlo 77 pacijenata, dok su podaci iz informacionog sistema pokazivali broj od 243 umrlih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan u trenutku smrti. BIRN je takođe objavio da se broj zaraženih krajem protekle nedelje kretao između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od najviše 97 novoobolelih.

Usledio je, najpre, niz reakcija zvaničnika koji su redom negirali podatke. Imunolog Srđa Janković na primer, rekao je: ”Više puta bilo je rečeno kako nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na kovid-19 samim tim i preminula usled kovida-19”.

Tek nedavno, član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je u javnosti da je i sam došao do različitih podataka brojanjem umrlih koji su imali simptome korona virusa. Ubrzo, na ovaj njegov javni istup reagovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predsednik Vučić, koji je najavio reviziju broja preminulih.

Ova baza podataka BIRN još jedan je dokaz da su Krizni štab i Vlada lagali građane.

Uputstvo za pretraživanje baze:

Podaci u bazi pokrivaju period od 19. marta 2020. godine zaključno sa 1. junom. BIRN nije imao pristup kasnijim podacima.

Tabelu je moguće je pretražiti po nekoliko kriterijuma: datum rođenja, rezultat test, datum smrti i naziv kovid bolnice u kojoj je pacijent preminuo. Polje za pretragu se nalazi u gornjem levom uglu tabele.

U prvoj koloni je naveden datum rođenja preminulog pacijenta. Datumi su navedeni u formatu dan/mesec/godina rođenja (primer 03/04/1950).

Druga kolona nosi naziv “rezulta testa” i tu postoje sledeći statusi: pozitivan na koronu (632 pacijenta), negativan (355), nepoznat (83), uzorak nije pronađen (8), neodređen (2), dok je u jednom slučaju kolona bila prazna. Bez obzira na rezultate testa, svi ovi pacijenti lečeni su u specijalizovanim kovid bolnicama i imali su simptome virusa korona pre smrti.

Treća kolona “datum poslednjeg pozitivnog testa” ukazuje na pacijente koji su neposredno pre smrti sigurno bili pozitivni na koronu.

U četvrtoj koloni navodi se datum smrti, a u petoj naziv kovid bolnice u kojoj je pacijent preminuo. U 77 slučajeva datum smrti nije naveden, a u 52 slučajeva u bazu nije ubačen naziv bolnice gde se desio smrtni slučaj.

BIRN poziva građane koji su izgubili članove porodice, prijatelje i poznanike zbog virusa korona zaključno sa 1. junom da provere da li se njihovi najbliži nalaze u bazi, da nam se jave, podele svoje priče i pomognu da zajedno potvrdimo autentičnost podataka. Možete se javiti putem mejla: [email protected]

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar