Danilo Ćurčić / Foto: Medija centar Beograd

Glavni zahtevi roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta iz srpskih porodilišta su ispunjeni, a najvažnije je da će i obustavljene istrage moći naknadno da se pokreću, ukoliko se u međuvremenu prikupe novi dokazi.

Ovo je za Nova.rs rekao Danilo Ćurčić, programski koordinator A11 inicijative koja je, među ostalima, učestvovala na današnjem sastanku Ane Brnabić i roditelja nestalih beba.

Na tom sastanku je dogovoreno da se izmeni predlog zakona o  utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri

„Usaglašen je i amandman koji omogućava da istragu pokrenu i deca koja sumnjaju da su odvojena od svojih biloških roditelja“, kaže Ćurčić. 

Prema njegovim rečima, spornom zakonu o nestalim bebama, kojem su se roditelji usprotivili, biće dodat amandman koji omogućava formiranje posebne komisije koja se neće baviti istragama, ali će raditi na prikupljanju dokaza. 

Kako je naveo Ćurčić, tu komisiju će činiti šest članova koje bira vlada i devet predstavnika roditelja. 

Odredba o tome da se roditeljima isplaćuje do 10.000 evra ukoliko se ne utvrde činjenice ostaće u zakonu. 

Kako je objasnio Ćurčić, neke stvari će se rešavati u hodu, a jedno i takvih pitanje je i šta će se desiti ukoliko roditelj uzme novčanu nadoknadu, a u međuvremenu se pojave novi dokazi i nastavi se istraga.  

On je naveo da nadležni skupštinski odbori sutra treba da usvoje usaglašene amandmane, a moguće je i da poslanici tokom sutrašnjeg dana i glasaju o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da su novi amandmani usaglašeni i upućeni u skupštinsku proceduru potvrđeno je je za Nova.rs i u Vladi Srbije.

I jedna od majki nestalih beba Mirjana Novokmet kaže da je zadovoljna i da su roditelji dobili novu nadu.

Prema njenim rečima, roditeljima je obećano da će zajedno sa predstavnicima Vlade, u okviru komisije koja će biti formirana, biti nastavljen rad na razotkrivanju sudbine njihove dece.

„Učinjen je veliki korak“, tvrdi Novokmet.