Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Letovanje na moru, Crna Gora, Hrvatska - sve su to željene destinacije za koje su Srbi spremni da polože veliku žrtvu - plate testiranje na koronu, što ih košta 6.000 dinara po osobi, kao i da potroše svoje vreme na sate čekanja u redovima. Danima svedočimo nepreglednim kolonama ispred Instituta "Torlak", ali naša ekipa je danas u popodnevnim satima naišla na neočekivani prizor - velike gužve i reda koji se prostire u nedogled nije bilo, a ispred same zgrade u dvotištu "Torlaka" čekalo je tridesetak ljudi.

Obezbeđenje našoj ekipi nije dozvolilo da uđemo u samo dvorište, kako se ne bismo mešali sa onima koji čekaju na testiranje. Ipak, ljubazno su popričali sa nama i rekli nam da je u jutarnjim satima bilo gužve i da je „mnogo ljudi“ htelo da se testira.

Proteklih nedelja bilo je i dosta nervoze ispred Torlaka, a danas nismo primetili niti osetili bilo kakve tenzije.

„Eto, do malopre je baš bilo ljudi, sada ste naišli kada se raskrčilo“, objašnjava nam.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U maloj anketi koju smo sproveli među onima koje smo dočekali ispred samog ulaza u dvorište „Torlaka“, čini se da Hrvatska dominira i da za nju vlada veće interesovanje nego za Crnu Goru. Neke nisu obeshrabrile ni vesti o nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji – Hvar je to željeno odredište.

„Očekivala sam gužvu, ali, eto izgleda da imam sreće. Putujem na Hvar, zato mi treba test. Idem da uživam“, bezbrižna je mlada Beograđanka Jelena Lazić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zatekli smo i mladi par, koji je juče bio na testiranju, ali su sada došli da provere šta je sa njihovim rezultatima, kako bi što pre krenuli put Hrvatske.

„Juče prepodne je bila veća gužva, čekali smo oko tri sata“, kažu namm pomalo zatečeni zbog toga što nisu zatekli dugačak red ispred „Torlaka“.

Nove lokacije za testiranje

Kako bi se umanjile gužve ispred Torlaka na raspolaganju su i dodatne ambulante za tesgtiranje na sopstveni zahtev. Međutim za razliku od Torlaka koji radi do 20h, ove ambulante imaju kraće radne vreme, ali pojedini Beograđani koje smo sreli za to nisu znali, pa su se vratili neobavljenog posla.

Kako je pre dva dana saopštila Vlada Srbije, na raspolaganju su vam:

– Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (od 8 do 20 časova),

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 7 do 13 časova),

– Gradski zavod za javno zdravlje (od 8 do 13 časova),

– Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut (od 8 do 12 časova)

Klinički centar Srbije (od 7.30 do 14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Kako će moje dete da stigne da se testira?

Došli smo i do Kliničkog centra Srbije i trebalo nam je dosta vremena da pronađemo mobilni kontejner u kojem se obavlja testiranje. Nakon instrukcija obezbeđenja stigli smo do odredišta i zatekli obaveštenje da se uzorkovanje vrši od 8 do 9 časkova ujutro.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

#related-news_0

Nismo bili jedini, zatekli smo i tročlanu porodicu koja je došla kako bi se njihoa tek punoletna ćerka testirala i otišla na prvo smaostalno putovanje u Crnu Goru. Nisu bili raspoloženi niti za slikanje, niti za neki duži razgovor. Razumemo ih.

„Izgleda ćemo morati do Torlaka“, razočarani su oni.

Batut: Zakasnili ste…

Svratili smo i do Batuta, zatekli smo neke koji nisu znali da se testiranje tamo obavlja smao do 12 časova.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„A do kada radi Torlak?“, pita nas devojka koja će po svemu sudeći svoju sreću okušati ispred najpopularinjeg mesta za testiranje na koronu.

Ispred Batuta, zatekli smo i Petra koji je je juče bio na testiranju, ali mu se žuri da dobije rezultat testa, jer mu se žuri u Crnu Goru.

„Juče sam došao ovde oko sedam sati ujutro i nije bilo gužve, obavio sam testiranje za 15 minuta“, zadovoljan je Petar.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, obezbeđenje nam svedoči i da ima nekih drugačijih okolnosti, ima gužve i ispred Batuta.

„Dolaze ljudi, veliko je interesovanje“, priča nam stariji čovek koji radi kao obezbeđenje i strpljivo objašnjava onima koji su zakasnili da je rdno vreme do 12h i da će morati ponovo da dođu sutra.

Bonus video:

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare