Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani koji ovih dana formiraju dugačke redove ispred Instituta Torlak u želji da se na lični zahtev testiraju na koronavirus mogu da predahnu jer se od sutra u Beogradu otvaraju i dodatne laboratorije za PCR testiranje.

Uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev zbog putovanja može se obaviti svakim danom, osim nedelje, i to na sledećim lokacijama:

– Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (od 8 do 20 časova),

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 7 do 13 časova),

– Gradski zavod za javno zdravlje (od 8 do 13 časova),

– Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut (od 8 do 12 časova) i

– Klinički centar Srbije (od 7.30 do 14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Imajući u vidu da je najveći broj zahteva upravo u prestonici, građanima je dostupno 5 lokacija na kojima mogu obaviti testiranje na COVID-19 na lični zahtev. Zbog povećanog broja zahteva za PCR testiranje zbog putovanja, dodatno su uvećani kapaciteti Batuta i Gradskog zavoda za javno zdravlje, saopštila je Vlada Srbije.

Što se ostatka Srbije tiče, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u Institutima i Zavodima za javno zdravlje, u zavisnosti od grada ili opštine u kojima građani podnose zahtev.

Građani će rezultate testa na lični zahtev, bez obzira na mesto u kome je testiranje urađeno, dobiti u roku od 48 sati.

Bitno je napomenuti da plaćanje testiranja na lični zahtev nije moguće izvršiti u na mestima gde se testiranje i obavlja, tako da je neophodno da građani sa sobom ponesu uplatnice.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera. Naročito je važno da oni koji napuštaju zemlju budu posebno odgovorni, kako prema sebi, tako i prema svojim najbližima i svojoj okolini.

U slučaju da po povratku sa puta osete bilo kakve simptome, od krucijalnog je značaja da se odmah jave u najbližu kovid ambulantu. Važno je takođe da budu svakodnevno upoznati sa epidemiološkom situacijom, kako u zemlji u kojoj se nalaze, tako i u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare