Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje u kome nalaže Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) da novinarima CINS-a dostavi podatke o medicinskoj opremi koju je ova institucija nabavila od 12. marta do sredine aprila 2020. Ukoliko RFZO ne postupi po rešenju, Poverenik će izvršenje sprovesti prinudnom merom, odnosno ovoj instituciji biće izrečena novčana kazna, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Više od pet meseci novinari CINS-a, kako navode, pokušavaju od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da saznaju od koga je, kada i za koliko novca ta institucija nabavila respiratore, zaštitne maske, rukavice i drugu medicinsku opremu na početku pandemije korone u Srbiji.

Međutim te informacije, za koje postoji opravdan interes javnosti, RFZO vidi kao „strogo poverljive“ i odbija njihovo dostavljanje. CINS se zbog toga žalio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a žalba je rešena u našu korist u julu kada je RFZO-u i naloženo da nam podatke dostavi.

Nakon što su se oglušili na ovakvu odluku Poverenika, on je 21. septembra doneo novo rešenje, sada tražeći od RFZO-a da podatke dostavi u roku od dva dana ili će biti novčano kažnjen.

Visina kazne, koja se može izreći RFZO-u, kreće se od polovine mesečnih prihoda te institucije pa do 10 procenata njenih godišnjih prihoda koje je ostvarila u prošloj godini. Takođe, RFZO može biti novčano kažnjen više puta – sve dok ne dostavi tražene podatke.

Ipak, kako je ranije u javnosti napomenuto iz kancelarije Poverenika, mnoge institucije prođu nekažnjeno jer ne može da se odredi osnovica za izricanje kazne, a oni koji su zaduženi za njihovo izvršavanje, poput Narodne banke, sudova i izvršitelja, su se oglasili nenadležnim.

Podsetimo, CINS je sredinom aprila objavio da su dve javne nabavke za kupovinu velikih količina zaštitnih maski, naočara, sredstava za dezinfekciju i slično, potrebnih u borbi protiv virusa korone, obustavljene nakon donošenja strogo poverljivog zaključka Vlade. Nakon toga smo RFZO-u uputili zahtev za informacije od javnog značaja tražeći spisak ili kopije drugih dokumenata iz kojih se može videti koju vrstu medicinske opreme poput respiratora, zaštitnih maski i rukavica je ta institucija nabavila, od koga, kada i za koliko novca u periodu od 12. marta do 15. aprila.

Skoro tri meseca bilo je potrebno RFZO da nam umesto traženih informacija dostavi rešenje o odbijanju u kojem navodi da naš zahtev smatra nedopuštenim.

„Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja (…) kao i dokumentacija o tome su označeni oznakom stepena tajnosti ‘strogo poverljivo“, ističe se u rešenju RFZO od 30. juna.

Odluka da je reč o „strogo poverljivim“ podacima doneta je, navodi se u ovom rešenju, upravo na osnovu strogo poverljivog zaključka Vlade od 15. marta. Kako što smo već pisali, Vlada Srbije je odbila da kopiju ovog zaključka ili informacije iz tog dokumenta koje se odnose na nabavku medicinske opreme dostavi CINS-u.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare