Poljska vakcinacija
Buster doza vakcine u Poljskoj Foto:EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

Odvojene studije dva najveća izraelska zdravstvena fonda sugerišu da četvrta doza vakcine značajno umanjuje rizik umiranja od kovida-19 u poredjenju sa zaštitom koju nude tri doze imunizacije.

Izraelski mediji prenose da su ti rezultati posebno relevantni u vreme kada podsoj omikrona BA.2 izaziva porast broja zaraženih širom Izraela i u mnogim drugim zemljama.

Studijom fonda Klalit (Clalit) obuhvaćeno je 563.465 ljudi starosti od 60 do 100 godina koji su primili tri doze vakcine.

Oni su bili podeljeni u dve grupe, na one koji su primili četvrtu dozu, njih 58 odsto i one koji nisu.

Istraživači su upoređivali stopu smrtnosti u te dve grupe od 10. januara, nedelju dana posle odobrenja četvrte doze i 20. februara.

Rezultati su pokazali da četvrta doza smanjuje rizik od umiranja od korona virusa među starijom populacijom za 78 odsto.

Studija sprovedena u saradnji sa Fakultetom zdravstvenih nauka Univerziteta Ben-Gurion još nije recenzirana i trenutno se priprema objavljivanje u medicinskom žurnalu.

Doktor Doron Necer (Netzer) iz Klalita je objasnio značaj rezultata zbog preovlađujućeg mišljenja da omikron varijanta izaziva blago oboljenje, te da dodatna vakcina nije potrebna.

„Rezultati studije pokazuju da je četvrta doza uveliko povezana sa smanjenom smrtnošću od korona virusa, uključujući omikron“, rekao je doktor Necer.

Studija fonda Makabi je ispitivala efikasnost vakcine devet nedelja od januara do marta među 100.000 članova tog fonda 60-godišnjaka i starijih vakcinisanih sa tri doze.

Pokazalo se da je četvta doza efikasnija 73 odsto u sprečavanju teške bolesti od tri doze.

Međutim manje od jednog procenta učesnika istraživanja koji su vakcinisani sa najmanje tri doze je imalo ozbiljne simptome kovida -19.

Rezultati su takođe pokazali efikasnost protiv infekcije korona virusa.

Tri nedelje posle primanja četvrte doze rizik od zaražavanja smanjen je za 64 odsto u poređenju s onima koji su primili samo tri doze, ali deset nedelja posle vakcine rizik pada na 29 odsto, što znači da dodatna zaštita nestaje brže nego posle treće doze.

Istraživači su rekli da su potrebne nove studije tokom dužeg perioda da se odredi trajanje zaštite koju nudi četvrta doza.

Ona je odobrena 2. januara za starije od 60 godina i zdravstvene radnike na početku talasa omikron u Izraelu.

Ipak i pored širenja zaraze na četvrtu dozu je pristalo 750.000 ljudi, dok jih je 6,7 miliona primilo jednu dozu, a 6,1 milion dve i 4,4 miliona tri doze od ukupno 9,4 miliona stanovnika Izraela.

Premijer Izraela Naftali Benet ( Bennnett) i ministar zdravlja Nican Horovic ( Nitzan Horovitz) ponudili su zdravstvenim ustanovama bonus od 31 dolara za svaku osobu preko 60 godina koja primi četvrtu dozu.

Bonus video: Dr Ćeranić: Neznanje uzrok nevakcinisanja u Novom Pazaru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar