Vakcinacija na sajmu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Krizni štab doneo je danas preporuku o davanju četvrte i pete doze vakcine protiv koronavirusa. Uvodi se dodatna buster doza sa sve starije od 18 godina i to se odnosi na one sa većim rizikom, a to su oni stariji od 60 godina i koji imaju hronična oboljenja, saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa odlučeno je da se četvrta i peta doza vakcine preporuči samo ugroženim grupama građana, kao i onima koji, zbog vakcine koje nisu priznate u svim državama, ne mogu da putuju.

Zadržava se preporuka za nošenje maske u zatvorenom prostoru

Četvrta doza preporučuje se ugroženim grupama, starijim od 60 godina, kao i onima sa padom imuniteta (komorbiditetom), bez obzira na uzrast.

„Vakcinacija je jedna od mera koja se mora i dalje primenjivati, posebno kada je reč o zdravstveno osetljivijim i ugroženim delovima populacije, kao što su starija lica i hronični bolesnici i to bez obzira na uzrast“, rekao je ranije epidemiolog Branislav Tiodorović.

Govoreći ranije za portal Nova.rs, Tiodorović je rekao da davanje četvrte doze nije stav o opštoj potrebi, već problem koji bi trebalo adekvatno rešiti zbog naših građana koji bi trebalo da putuju u države koje ne priznaju kineske i ruske vakcine.

Bonus video – Dr Gojković Bukarica razbija zablude o „farmako mafiji“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare