Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo prosvete još uvek nije ugovorilo kupovinu udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno, jer su cene koje je ponudila većina izdavača za državu bile previsoke.

Iako su državi udžbenici preskupi, njihove ponuđene cene se uglavnom ne razlikuju od maloprodajnih, koju će roditelji dece bez prava na besplatne školske materijale morati da plate pre početka septembra.

Ministarstvo prosvete je u okviru tendera za nabavku udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno prihvatilo ponude samo šest izdavača, dok je 12 preostalih odbilo, piše Nova ekonomija.

Na sprovedenom tenderu prihvaćene su ponude: Vulkana, Zavoda za udžbenike, Kruga, Matematiskopa, Gerundijuma i Saznanja.

Sa druge strane, odbijeni su: Albas, Freska, Klett, The English Book, Akronolo, Bigz školstvo, Data Status, Kreativni centar, Nova škola, Eduka, Novi logos i ArhiKnjiga.

Na pitanja Nove ekonomije o tome kako će biti nabavljeni udžebnici za socijalno ugroženu i drugu decu koja imaju pravo na besplatne udžbenike i da li će pregovori biti nastavljeni ili ponovljeni, iz Ministarstva prosvetenisu odgovorili do objavljivanja teksta.

Nijedan od izdavača koji je odgovorio Novoj ekonomiji, a čija je ponuda odbijena, ne zna da li će pregovori sa Ministarstvom biti nastavljeni, osim Klett-a koji očekuje ponavljanje pregovora.

Država tražila i do 25 odsto niže cene

Izdavači čije su ponude prihvaćene su ponudili svoje udžbenike po cenama koje su procenjenim vrednostima Ministarstva ili su svega nekoliko dinara niže.

Preostale odbijene ponude su bile veće od procenjenih vrednosti. Zbog toga im je Ministarstvo tražilo da spuste svoje cene i da se prilagode procenjenim cenama Ministarstva.

To je za jedne značilo spuštanje cene od čak 25 odsto (Albas, Krug, English Book, Akronolo, BIGZ, Nova škola, ArhiKnjiga), dok je za druge traženo smanjenje iznosilo 16,7 odsto (Data status), 9,1 odsto (Eduka), 8,5 odsto (Freska i Kreativni centar), 6 odsto (Novi logos), pa do 5,7 odsto (Klett).

Jedino je Krug zaista i spustio cenu na procenjenu vrednost Ministarstva, tako da je ugovor potpisan u drugom krugu davanja ponuda.

Ostali ponuđači spustili su svoje cene za manje nego što je traženo, zbog čega je Ministarstvo odbacilo njihove ponude. I nakon drugog kruga je odbilo da potpiše ugovore sa njima.

Roditelje niko ni ne pita da li im je skupo

Iako je Ministarstvo prosvete procenilo da su cene koje izdavači nude previsoke za republički budžet, roditelji će hteli-ne hteli na ove cene morati da pristanu kada budu nabavljali udžbenike za narednu školsku godinu.

Advokat Tanja Božinović podseća da Ustav propisuje da je osnovno obrazovanje besplatno i da su roditelji „gledali kroz prste“ državi i sami kupovali knjige za školu dok su cene bile prihvatljive. Međutim, to više nije slučaj.

„Do dolaska stranih izdavača (na tržište) udžbenici su bili dostupni maltene svima. Udžbenici se nisu menjali svake godine i roditelji su mogli da po relativno pristupačnim cenama kupe te udžbenike i na taj način, pošto je bila siromašna država, niko se nije ni pozivao na tu ustavnu odredbu“, kaže Božinović.

Kako su cene bile prihvatljive, roditelji nisu ni koristili mogućnost koju je Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja davao Savetu roditelja, da učestvuju u izboru udžbenika. Vremenom su postajali sve skuplji, a pre nekoliko godina pojavili su se i besplatni udžbenici Fondacije „Alek Kavčić“.

Kada su se pojavili besplatni udžbenici, država je izmenila zakon i roditeljima umesto eksplicitne mogućnosti da učestvuju u izboru udžbenika dala mogućnost da „učestvuju u izboru udžbenika u skladu sa zakonom kojim se uređuju udžbenici“. Ovaj potonji zakon ne prepoznaje konkretnu ulogu Saveta roditelja već predviđa da udžbenike bira natavno-naučno veće, pojašnja Božinović.

„Izmene zakona su donete kada su se pojavili besplatni udžbenici pojavili na našem tržištu i kada su roditelji tražili upravo te udžbenicke shodno pravim akoja su Saveti roditelja imali do promene zakona o obrazovanju. Izmenama zakona su im ova prava ograničena, a u korist stranih izdavača“, kaže Božinović.

Božinović napominje da su svi izdavači udžbenika koji su upisani u katalogu Ministarstva prosvete jednaki i znak su da ispunjavaju sve uslove kvaliteta.

Pravo na besplatne udžbenike imaju:
– učenici osnovnih škola koji su iz socijalno i materijalno ugroženih porodica (primaju socijalnu pomoć),

– učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji školu pohađaju po individualnom obrazovnom planu,
– daroviti učenici koji takođe imaju prilagođen plan školovanja (IOP-3),
– učenici koji ne idu u školu po individualnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem, kao što je uvećan font, Brajevo pismo ili elektronski format.
– treće i svako naredno dete: od prvog do četvrtog razreda ima pravo na besplatne udžbenike iz matematike, srpskog (maternjeg) jezika, sveta oko nas, prirode i društva i stranog jezika; od petog do osmog razreda ima besplatne udžbenike iz matematike, srpskog jezika (knjiženost/maternji jezik), prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

***

BONUS VIDEO – Kako će izgledati budući nacionalni udžbenici?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar