Foto: Baloncici / Shutterstock, EPA-EFE/FILEP ISTVAN

Vozači teretnih vozila poslednjih dana se suočavaju sa velikim problemima na graničnim prelazima Srbije sa Mađarskom. Zbog "tihog štrajka", kako kažu, svakodnevno se formiraju kilometarske kolone, a pojedini vozači čekaju gotovo ceo dan da bi ušli u Mađarsku.

„Ovo je prevršilo svaku meru“, „Dosta je iživljavanja nad nama“, samo su neki od mnogobrojnih komentara vozača kamiona na Vajber grupi o informacijama sa graničnih prelaza žaleći se na dužinu čekanja, a jedan od vozača govorio je i za naš portal.

Vozač kamiona M.A. koji često putuje preko prelaza sa Mađarskom za portal Nova.rs kaže da cela ova situacija traje već negde oko tri nedelje.

„Sada je gotovo nemoguće preći, to je valjda taj ‘tihi štrajk’, jer su vojska i policija dobile povećanja, a carinici su zaobiđeni“, rekao nam je ovaj vozač.

On nam je opisao kako izgleda taj „tihi štrajk“ na graničnim prelazima.

„Mađari kao rade, ali sve kilavo, obrade na tom jednom od tri moguća šaltera, dva-tri kamiona, pa onda odšetaju. Isto tako, oni usporavaju prelaz u svim fazama kontrole“, žali nam se M.A. koji je za sedam i po sati čekanja u višekilometarskoj koloni prošao oko 600 metara na prelazu Kelebija.

Upitan koliko je vremenski potrebno da pređe sada, a koliko je to bilo ranije, naš sagovornik odgovara da sve zavisi od dana.

„Recimo kada je radni dan potrebno je oko 3-4 sata uz sve te njihove preglede, a sada je nemoguće bez 20 i više sati. Prošle nedelje je, jedan od mojih kolega, u utorak stao u 8 ujutru, a prešao je u četvrtak u 10 sati ujutru“, kazao je naš sagovornik.

M.A. dodaje da je njemu prošle nedelje za prelazak granice bilo potrebno 26 sati.

„Posle takvog mrcvarenja, mi smo neispavani, iznervirani, premoreni, ali moramo da stignemo“, žali nam se još ovaj vozač.

Inače, na „usporeni rad“ mađarskih carinika ranije je upozoravao još Auto-moto savez Srbije (AMSS).

AMSS je 28. septembra objavio da su na prelazima Horgoš i Kelebija od prethodne noći kolone teretnih vozila, koje su dugačke desetak kilometara.

Kako je tada saopšteno iz AMSS, kamioni na prelazima Horgoš i Kelebija čekali su duže od 15 sati, jer mađarska strana prihvata po oko 300 kamiona dnevno, iako je kapacitet tih prelaza veći od 1.000 kamiona na dan.

****

BONUS VIDEO -Prelazi 100 km za samo 5 dinara: Mladi Kragujevčanin pravi elektro mopede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare