Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije obavio je danas razgovor sa jedinim kandidatom za izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Brankicom Janković, koju je na tu funkciju predložila poslanička grupa "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević objasnila je da je predsednik Skupštine Srbije 12.novembra pozvao sve poslaničke grupe da predlože kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dodala da je to učinila jedino Srpska napredna stranka.

Ona je objasnila da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti mora da bude diplomirani pravnik i da ima najmanje 10 godina iskustva u oblasti zaštite ljudskih prava, kao i visoke moralne i stručne kvalitete.

Žarić Kovačević je istakla da je Brankici Janković istekao mandat 27. maja 2020. godine i dodala da je Odbor poštovao proceduru za izbor novog Poverenika, te da je nadležan da organizuje razgovor sa kandidatom i uputi predlog parlamentu koji će diskutovati o tom predlogu.

Janković je zahvalila poslaničkoj grupi Srpske napredne stranke zbog toga što ju je prepoznala kao kandidatkinju koja može da odgovori na zahteve koji se stavljaju pred Poverenika.

Kada je reč o budućim prioritetima, ona je dodala da su oni diktirani zakonskim ovlašćenjima i da će najpre da razmatra pritužbe koje su stigle u periodu od kada joj je prestao mandat do sada.

Janković: Podrška najosetljivijim grupama u vreme epidemije

Janković je istakla da će posvećeno raditi sa najosetljivijim grupama i dati im podršku u vezi sa epidemiološkom situacijom.

Najavila je saradnju sa svim državnim organima i organizacijama civilnog društva.

Janković kaže da će nastaviti da radi po pritužbama, navodeći da je do sada bio vrlo visok stepen postupanja organa po preporukama Poverenika.

Takođe, organizovaće, kaže, okrugle stolove, debate i dijaloge u koje će uključiti sve partnere, ministarstva, medije i druge.

Na komentar poslanika SNS Uglješe Mrdića da je Poverenik bio izložen medijskoj hajci, kao i da je bilo govora mržnje u javnom prostoru, Janković je odgovorila da javni prostor jeste prečesti ispunjen govorom mržnje i to je takođe jedna od oblasti kojom će se baviti, jer je, podseća, govor mržnje zabranjen.

“Ne postoji nijedan razlog da se politički ili drugi neistomišljenici izlažu nedopustivom govoru”, rekla je Janković.

Kaže da je reagovala na tipične slučajeve diskriminacije bilo da se radilo o vlasti ili opoziciji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare