Brankica Janković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Položaj žena na tržištu rada pojavom kovida19 postao je još teži pošto dosta žena ostaje bez posla, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Mnogo žena je zbog virusa korona ostalo bez posla, kao što je čuvanje dece i odžavanje domaćinstva, rekla je Janković na današnjoj završnoj onlajn konferencija „Žene 45 plus – Ravnopravnost na tržištu rada i kako je postići“.

Pojašnjava da se diskriminacija na tržištu rada najviše odnosi na žene koje su starijih godina i koje imaju bracni status, ali dodaje da i žene od 30 godina imaju isti problem.

Pored svih vaznih problema u državi koji je izazvao virus problemom žena se malo bavilo, istakla je poverenica.

„Sada je zbog kovida19 položaj žena na tržištu rada još teži“, kaže Janković.

Navodi da poslodavac daje prednost muškarcu, jer je velika šansa da žena koja ima 30 godina može da ode na odsustvo zbog odgajanja deteta.

Janković ističe da je zadatak žena koje su na političkoj sceni da otvaraju goruće teme kao što su rodna ravnopravnost, diskriminacija žena na tržištu rada, diskriminacije na osnovu starosne dobi…

Marija Babović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže da je uticaj pandemije doveo do toga da je deo radne snage prešao u neaktivno stanovništvo koje se tako povećalo.

Takođe, kada je u pitanju položaj žena na tržištu koje su starije od 40 godina, one imaju nižu stopu aktivnosti i zaposlenosti i najlakše se deaktiviraju ako se porede sa muškarcima.

Leoneta Pajer iz Delegacija EU u Srbiji ističe da EU nastoji da se globalno i regionalno opredeljuje za rodnu ravnopravnost.

Revidirani Akcioni plan za rodnu ravnopravnost EU 2021 – 2025. koji uskoro treba da bude usvojen pretpostavlja svet zasnovan na primeni tri principa, kaže Pajer.

„Prvi primena rodno-transformativnog pristupa, koji menja strukture moći i dinamiku koja generiše rodnu diskriminaciju u svim uzrastima, počev od ranog detinjstva, drugi, međusektorski pristup diskriminaciji zasnovanoj na rodnoj osnovi, treći, sprovođenje pristupa zasnovanog na ljudskim pravima“.

Ona je naglasila da će EU nastaviti da osuđuje kršenje i zloupotrebu ženskih prava, ali i da podržava zene i muškarce koji rade na ostvarenju rodne ravnopravnosti i jačanju žena.

Konferenciju je organizovalo udruženje „Žene na prekretnici“, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UNWomen), u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar