Foto: Zoran Lončarević

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je pokrenula proceduru za izbor novog poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zato što poverenici Brankici Janković, koja je do sada obavljala tu funkciju, danas ističe mandat.

Gojković je na obeležavanju desete godišnjice od osnivanja institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti rekla da je uputila pisma svim poslaničkim klubovima u aktuelnom sazivu parlamenta da predlože kandidate.

Navela je da je proceduru za izbor novog poverenika pokrenula pre sedam dana i da se poslanički klubovi ni pojedinačno, ni zajednički, nisu oglasili o tome.

„Zakonski rok u kome poslanički klubovi mogu da predlože kandidata za poverenika je tri meseca, tako da će ovog puta pravo da dopune predloge imati i neki poslanički klubovi iz novog saziva parlamenta“, objasnila je Gojković.

Ona je rekla da iz svog političkog iskustva misli da će poslanički klubovi to učiniti tek nakon konstituisanja novog saziva parlamenta.

Na pitanje novinara da li može da se očekuje reizbor Brankice Janković, Gojković je odgovorila da to ne može da kaže, jer su izbori u toku.

„Potrebno je da vidimo koje će političke stranke i liste preći cenzus i ko će činiti vladajuću većinu”, rekla je Gojković i dodala da je podjednako dobro sarađivala sa obe poverenice.

Upitana da li se vidi na istoj funkciji u narednih pet godina, Janković je odgovorila da o tome ne odlučuje ona, već Skupština Srbije.

„U ovoj instituciji postoji želja, spremnost i volja, u krajnjem slučaju i moja, ali i neko znanje i iskustvo da gradimo i dalje Srbiju kao ravnopravnu, tolerantnu,
pravednu, demokratsku, modernu državu“, rekla je Janković.

Janković je dodala da je u prethodnih pet godina institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti radila predano i dala svoj maksimum, o čemu mogu da govore građani koji su dobili zaštitu.

Mandat Poverenika za zaštitu ravnopravnosti traje pet godina, a Brankica Janković je na tu funkciju izabrana 27. maja 2015. godine.

Komentari

Svi komentari (0)