Foto: Danilo Đokic/ Nova.rs

Predsednik Udruženja bivših radnika i penzionera PKB korporacije Milinko Miladinović rekao je da su danas predali zahtev za razgovor sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem o nadoknadi na ime akcija koje nisu dobili prilikom prodaje dela imovine tog poljoprivrednog kombinata.

„Predali smo zahtev Predsedništvu Srbije za razgovor sa Vučićem i svaki dan ćemo to činiti dok nas ne primi jer tvrdi da sa svima razgovara, a posebno sa ‘dragim’ penzionerima“, rekao je Miladinović za Betu.

Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije tužili su državu jer im nije dala akcije, a ni isplatila nadoknadu kada je krajem 2018.godine prodat deo imovine te firme Al Dahri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Oni ovih dana očekuju prvostepenu presudu, ali sumnjaju da će biti doneta u njihovu korist jer Vlada Srbije ni na zahtev Privrednog suda nije dostavila dokument kojim je društveni kapital (oko 65 odsto) te firme transformisala u stopostotni državni kapital zbog čega su radnici isključeni iz prava na akcije.

Ukazali su da Vučić odbija zahtev za razgovor od prošle godine uprkos desetak protesta njihovog udruženja i blokade saobraćaja.

Bivši radnici, njih oko 3.000 potražuje 11,8 miliona evra na ime akcija samo na osnovu cene od 120 miliona evra za koliko je prodato 16,785 hektra zemlje, ceo stočni fond od oko 20.000 grla stoke celokupna mehanizacija i zalihe rezervnih delova.

Ti radnici su sključeni iz prava na besplatne akcije jer se računalo da će ih dobiti u firmi u kojoj su zaposleni, kao što su ih dobili i radnici delova PKB korporacije kao što je Imlek koji su ranije izdvojeni i prodati.

Država nije prodala celokupnu imovinu PKB korporacije, već je ostalo oko 11.000 hektara zemlje u državnom vlasništvu čija se vrednost nije uzimala u obzir prilikom obračuna nadoknade na ime akcija.

Prema Zakonu o privatizaciji radnicima pripada 15 odsto kapitala prilikom privatizacije društvene firme u kojoj su zaposleni.

Al Dahra, čiji je direktor Vojin Lazarević iznajmljuje i neprodatu zemlju i obradjuje, a mleko sa frme krava prodaje Imleku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare