Foto: Danilo Đokic/ Nova.rs

U Privrednom sudu u Beogradu danas je zaključena rasprava po tužbi bivših radnika i penzionera PKB korporacije koji od države traže da im isplati naknadu za akcije koje im nisu dodeljene prilikom prodaje dela imovine te firme.

Advokat tih radnika i penzionera Saša Gemaljević rekao je za Betu da Vlada Srbije na zahtev suda nije dostavila original sporazuma od 1. jula 2009. godine pa je priznata kopija koju je on pribavio.

„Sudija je prihvatila kopiju, ali to nije dovoljno jer dokazi na taj način nisu izvedeni do kraja i ostavlja se prostor za žalbu i odugovlačenje postupka, što je verujem i cilj“, rekao je Gemaljević.

Tim sporazumom između PKB i Direkcije za imovinu Srbije u ime Vlade Srbije se taksativno navodi šta sve od imovine tog poljoprivrednog kombinata prelazi iz društvenog u državno vlasništvo.

Do tada je 65 odsto vlasništva bilo u društvenoj svojini, a 35 odsto u državnom vlasništvu i po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije u vrednosti 15 odsto tog društvenog kapitala.

Pre toga su isključeni iz prava na besplatne akcije jer su im pripadale akcije u firmi gde su zaposleni.
Gemaljević je rekao i da sud nije prihvatio predlog da se uvede privremena mera zabrane prodaje preostalih neprodatih 11.000 hektara imovine PKB do završetka spora da bi radnici mogli da po završetku spora naplate akcije.

Istakao je da je njega i predsednika Udruženja bivših radnika i penzionera Milinka Miladinovića sve vreme obezbeđivala policija kao i okupljene radnike ispred suda.

Oni su protestovali jutros ispred zgrade Predsedništva, na Andrićevom vencu i tražili prijem kod predsednika države Aleksandra Vučića, ali ih on nije prihvatio taj zahtev.

Zbog pokušaja da protestuju ispred upravne zgrade u Padinskoj Skeli 18. maja kažnjeno je njih tridesetak po 5.000 dinara.

Miladinović je rekao da mu je posle pokušaja tog protesta policija došla kući da oduzme oružje koje je predao godinu dana ranije.

Država je deo imovine, 16.785 hektara zemlje, oko 20.00. grla stoke, sve mašine i zalihe rezervnih delova, prodala firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 120 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar