Foto:N1

Ni jedan od trojice kandidata nije izabran za novog dekana Fakulteta organizacionih nauka, saznaje BIRN. Profesor Zoran Marjanović, jedini koji je ušao u drugi krug, kaže da je ovo bila “demonstracija sile” za koju misli da dolazi od aktuelnog rukovodstva.

Profesor Zoran Marjanović jedini je od trojice kandidat za novog dekana Fakulteta organizaicionih nauka u prvom krugu osvojio potrebnu trećinu glasova Nastavno-naučnog Veća i na taj način „ušao“ u drugi krug izbora za novo rukovodstvo ovog beogradskog fakulteta.

Iako je bio jedini kandidat u drugom krugu, Marjanović nije uspeo da dobije većinu glasova svojih kolega, čime je propao izbor za dekana ove visokoškolske ustanove.

Profesor Marjanović objašnjava za BIRN da se drugi krug izbora pretvorio u demonstraciju sile, za koju misli da dolazi od aktuelnog rukovodstva, umesto da bude „rutinska procedura“.

„U drugom krugu treba da dobijete 50 odsto glasova plus jedan i to je do sada bila neka rutina, međutim sada su se organizovali, izašli masovno i isprecrtavali nas“, objašnjava profesor Marjanović.

Aktuelni dekan FON-a Milija Suknović nije odgovorao na pozive i poruke BIRN-a, te nije objasnio kako je došlo do toga da 67 profesora precrta listiće za izbor kandidata.

Izbori za novo rukovodstvo organizovani su 18. i 19. marta, a datum novog izbora biće naknadno saopšten. Bez obzira na ishod budućih izbora, dosadašnji dekan Milija Suknović će na čelu FON-a ostati do 1. oktobra, kada prema pravilniku na dužnost treba da stupi novoizbrani dekan.

Izbori za dekana dešavaju se u trenutku kada ovaj fakultet prati niz problema, poput nerazjašnjenih prijava za neakademsko ponašanje sa kraja maja 2020. godine protiv osmoro profesora ovog fakulteta, koji su odlučivali o spornom doktoratu Siniše Malog, ali i inspekcijskog nadzora iz septembra 2020. zbog nezakonitog upisivanja studenata na master program, koji ovaj fakultet organizuje sa privatnom firmom Mokrogorska škola menadžmenta (MŠM).

Izbori redovni, okolnosti vanredne

Izbori za novog dekana FON-a raspisani su u redovnoj proceduri, pošto ove godine aktuelnom dekanu Miliji Suknoviću ističe trogodišnji mandat.

Činjenica da se Suknović nije kandidovao za još jedan mandat, na šta ima pravo po Statutu, ne iznenađuje. Naime, isti Statut predviđa da „lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike“ ne može biti birano u zvanje dekana.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo je krajem septembra 2020. godine rešenje da se dekanu Miliji Suknoviću izrekne mera javne opomene zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike, a u vezi sa odlučivanjem u slučaju doktorata Siniše Malog. Konačnu odluku treba da donese drugostepeni organa – Etički odbor, koji to nije učinio već osam meseci.

U izboru za novog dekana učestvovalo je troje profesora – Zoran Marjanović, šef katedre za informacione sisteme, Aleksandar Marković sa katedre za organizaciju poslovnih sistema i član aktuelnog dekanskog kolegijuma i Dragoslav Slović sa katedre za industrijsko i menadžment inženjerstvo.

Marković i Slović tokom prvog kruga nisu osvojili trećinu glasova, odnosno više od 46 glasova, zbog čega nisu ostvarili pravo za plasman u drugi krug izbora, kako to propisuje Statut fakulteta.

U drugom krugu glasanja, profesor Marjanović osvojio je 59 glasova članova Veća od ukupno 138 nastavnika koji su upisani u birački spisak. Nevažećih listića bilo je 67, dok 12 profesora nije pristupilo glasanju.

Profesor Marjanović kaže za BIRN da će u ponedeljak podneti ostavku na mesto šefa katedre za informacione sisteme.

„Ja sam sa FON-om završio, sem rada sa studentima. Zato što je besmisleno pokušavati bilo šta da radiš“, kaže profesor Marjanović, navodeći da mu je ostalo pet godina do penzije i da je okupio kvalitetan tim ljudi, koji su prepoznati po integritetu i spremnosti da menjaju i kojima je stalo do FON-a.

„Mi smo bili spremni da menjamo, to je bila ideja. Jednostavno vratiti FON u neke mirne vode, kao što je bilo ranije. Da se eliminišu sve one ružne stvari, koje se poslednjih godina pominju“, objašnjava Marjanović, navodeći da je razočaran što je toliko mladih ljudi, profesora, bilo spremno da bude deo mreže koja hoće nešto da poruši, a ne zna ni zbog čega.

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati, kaže da „je to besmisleno“.

„Oni su mogli jednostavno da ne dođu. Znači oni su organizovali ljude da dođu i da nas precrtaju. Ovo je jasna poruka da bilo šta što može da vodi boljitku fakulteta ne može da prođe“.

Marjanović pretpostavlja da će se na sledećem izboru za dekana „oni organizovati da imaju većinu“.

„Dovešće tim sa kojim imaju zajedničke interese. Oni će se dogovoriti, postaviti poslovodstvo, koje će čuvati interese prethodnog poslovodstva i ostalih uslovno rečeno moćnika na FON- u“, kaže Marjanović.

Ceo tekst BIRN-a možete pročitati ovde: