Foto:N1

Najnovija afera oko prijema Mladena Čudanova u zvanje redovnog profesora na Fakultetu organizacionih nauka, iako je svojevremeno podržao plagirani doktorat ministra Siniše Malog, samo je još jedan od sumnjivih događaja koji se vezuju za nekada najrenomiraniju visoku školsku ustanovu u Srbiji i podstiču brojne teorije o njenom progresivnom urušavanju. Da svedočimo sunovratu FON-a smatra i profesor u penziji Čedomir Čupić, koji za portal Nova.rs kaže da je neophodno do kraja ispitati sve sumnjive stvari i poslove na ovom fakultetu.

Da podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu 14. oktobra je za redovnog profesora izabrao Mladena Čudanova sa Fakulteta organizacionih nauka, člana etičkih komisija koje su podržale doktorat Siniše Malog, a koji je naknadno proglašen plagijatom.

Sednici Senata su prisustvovali akademik  Dušan Teodorović i profesor Ognjen Radonjić, koji su zatražili reč kako bi Senatu objasnili sve nepravilnosti u proceduri za izbor Čudanova u redovnog profesora, ali im rektorka Ivanka Popović nije dala reč, jer nisu članovi Senata.

Ipak, stavila je na glasanje zahtev Teodorovića i Radonjića da se obrate, ali je on odbijen. Pomenuti profesori naknadno su poručili da je to sramna odluka i degradacija fakulteta.

Foto: fon.bg.ac.rsTako je Čudanov postao redovni profesor na FON.

Istom onom FON koji su dve godine uzastopce, 2013. i 2014, a pre objavljivanja afere „Mali“, studenti proglašavali za najbolji fakultet u Srbiji. Istom onom FON-u koji je naknadno dozvolio da mu se desi jedna od najvećih afera u proteklih nekoliko godina, a zatim i da mu se na teret stavlja da je prekršio Zakon o visokom obrazovanju.

Zato što svoj akreditovani master program sprovodi preko privatne firme Mokrogorska škola menadžmenta, koja za to nema potrebne dozvole.

Idemo redom…

Plagirani doktorat Siniše Malog

Sve je počelo 2014, godinu dana nakon što je aktuelni ministar finansija Siniša Mali doktorirao. Zahtev da se tadašnjem gradonačelniku Beograda zbog plagijata ne dodeli titula doktora nauka predala je grupa od 330 akademika i univerzitetskih profesora u Rektoratu u Beogradu. Tražili su i da se pred Odborom za profesionalnu etiku pokrene postupak protiv mentora Ondreja Jaške i članova komisije Slađane Barjaktarević i Dragana Đuričina, pred kojima je Mali branio doktorsku disertaciju.

Foto: Arhiva, fon.bg.ac.rs

Slučaj je tavorio sve do dolaska Ivanke Popović na čelo Beogradskog univerziteta, a njegovo razrešenje ubrzali su i studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“, koji su 12 dana zaredom danonoćno blokirali zgradu Rektorata.

Mimo svih očekivanja, doktorat Siniše Malog je pao, jer je na 51 stranici doslovno preuzimao tuđe tekstove, bez navođenja izvora, što je Univerzitet ocenio kao neakademsko ponašanje i proglasio ga nevažećim.

Slučaj Mokrogorska škola menadžmenta

U junu ove godine u javnost je dospela informacija da FON koji je pre šest godina dobio akreditaciju za master program „Upravljanje poslovanjem“. Ovaj program sprovodi u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta doo, koja se u akreditaciji ne pominje, a koja program nudi po tri puta većoj ceni nego što je cena ostalih master programa FON-a, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

Tako, recimo, ostali master programi na FON-u koštaju 252.000 dinara, a Mokrogorska škola menadžmenta ovaj zajednički program naplaćuje po tri puta većoj ceni – 720.000 dinara, plus PDV. Prema podacima FON-a, ovaj master do sada je upisalo 76 studenata i njima su obećane diplome za akademsko zvanje Master upravljanja poslovanjem Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Međutim, prema saznanjima BIRN-a, niko od svršenih studenata do sada nije dobio diplomu. Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović navela je za BIRN da “Mokrogorska škola svakako ne može da garantuje studentu koji upiše tu školu automatski upis na studije na FON-u”, kao i da je prethodnom dekanu FON-a pre više godina usmeno predočeno da fakultet jasno razgraniči svoje obrazovne aktivnosti od aktivnosti pomenute škole”.

Pandorina kutija

Profesor u penziji Čedomir Čupić u razgovoru za Nova.rs kaže da je slučaj siniše Malog otvorio Pandorinu kutiju ovog fakulteta.

Foto: Medija centar Beograd

„Na FON-u očigledno ima mnogo problematičnih dešavanja, pa i saradnje sa nekim institucijama sa kojima ne bi trebalo da sarađuju, što ako je nezakonito, narušava ugled ovog fakulteta. Ako Univerzitet u Beogradu na to ne reaguuje, to onda dalje urušava ugled celog Univerziteta.

Potrebno je do kraja ispitati sve sumnjive stvari i poslove na ovom fakultetu. To prvenstveno treba da urade profesori i studenti FON, jer će sutra njihove zaslužene diplome biti dovedene u pitanje i niko ih neće uzimati za kompetentne“, kaže Čupić i dodaje da „nema kompromisa između pravde i nepravde, između zakonitosti i nezakonitosti“.

„Ako počnete da pravite kompromis, onda sve kompromitujete, a odluka da se Čudanov primi u zvanje redovnog profesora sve dodatno komplikuje. Kad se profesor prima u zvanje redovnog profesora treba biti procenjena njegova stručnost, ali i savest i moralna kultura.

Profesor treba da ima dve moći: moć znanja i moć savesti. Obe bi trebalo da budu podjednako razmatrane kad se neko bira u zvanje redovnog profesora. Kad je Čudanov u pitanju trebalo je razmotriti ne samo njegove stručne radove, već i ono što pripada njegovoj moralnoj kulturi“, navodi Čupić.

Poražavajuća odluka rektorke 

FON bi o tome trebalo da vodi računa, dodaje Čupić, a prigovor koji su na prijem Čudanova podneli akademik Teodorović i profesor Radonjić trebalo je da bude uzet u razmatranje.

„Ovaj slučaj pokazuje da se ne može isključivati mišljenje koje se daje na sednicama Etičkog odbora, odnosno da to mišljenje ima obaveznost i da onaj koji brani nešto što je nečasno, a u ovom slučaju je to plagijat, treba da snosi posledice, odnosno sankcije.

Senat nije smeo da donese odluku da ne uvaži primedbe Teodorovića i Radonjića, a poražavajuća je i odluka rektorke da im ne dozvoli da se obrate Senatu. To je rušenje dobrih običaja, ali i autonomije Univerziteta i profesora. Posebno sam začuđen što dekani fakulteta nisu reagovali i zaustavili glasanje da se ne dozvoli njihovo obraćanje . To baca veliku ljagu posebno moralnu na ceo Beogradski univerzitet“, zaključuje Čupić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare