Tutin
Foto: Nova.rs

Tutin je opština koja je letos bila grotlo korone. Međutim, po svemu sudeći, to nije bilo dovoljno podsticajno za vakcinaciju - više od  30.000 stanovnika i samo oko 1.700 onih koji su primili prvu dozu, 700 ih je primilo i drugu dozu vakcine. Poseban problem je to što među 200 zaposlenih u tamošnjem Domu zdravlja samo njih 30 je vakcinisano. Ipak, veliki je procenat onih koji su preležao koronu, pa se nadležni nadaju da će broj vakcinisanih porasti uporedo sa smanjenjem antitela stečenih prirodnim putem.

Građani su zbunjeni i ošamućeni raznim konfuznim porukama, pa je epilog i porast broja zaraženih. Epidemiolog iz Doma zdravlja Tutin Mithat Eminović upozorava da raste broj pregleda u kovid ambulanti, ranije ih je bilo oko 10, a proteklih dana ta cifra dostiže i 50 pacijenata.

Tutin, Mithat Eminović
Mithat Eminović Foto: Nova.rs

„Kućna okupljanja su najveća žarišta“, upozorava doktor. Ipak, primećuje i porast broja vakcinisanih poslednjih dana, ali tu zaslugu pripisuje isključivo tome što mnogi stanovnici Tutina imaju rodbinu u dijaspori, pa u posete i na putovanja neće moći bez vakcine.

Direktor Doma zdravlja u Tutinu Kemal Ćorović kaže da su vakcinisani i on i članovi njegove porodice.

Tutin, Kemal Ćorović
Kemal Ćorović Foto: Nova.rs

„Stalno apelujem i pozivam, ubih se pozivajući“, iskren je Ćorović.

Predsednik opštine Tutin Salih Hot preležao je koronu i veruje u prirodan imunitet. Ne želi bilo koga da odgovara, niti da nagovara na vakcinaciju.

„Pratiću šta se dešava“, ipak nije „zacementirao“ svoj stav o vakcinaciji, ne isključuje mogućnost da će se, ipak, u nekom trenutku imunizovati.

„Pa, nisam neodgovoran, ne želim da ugrozim ni sebe ni svoju porodicu“, kaže Hot.

U razgovoru sa Tutincima stekli smo pravi uvid u njihovu zbunjenost.

„Preležao sam, bilo je jako loše. Ležao sam u bolnici ‘Dragiša Mišović’, 13 dana u julu. Neka se svi čuvaju, ne daj Bože da nekoga pogodi. Teško da će da se izleči ko je malo načet“, upozorava Hasim Bajrović.

Tutin Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

Smatra da njegovi sugrađani nemaju poverenja u vakcinu, zato ih se tako malo vakciniše. Iako je sam preživeo korona pakao, on se nije vakcinisao.

„Tako je to kad se izgubi poverenje. Vakcinisaću se kad dođe vreme, kad sve odleži. Ima onih prečih od mene“, kaže nam Hasim Bajrović. Da ne bude zabune, on ne misli da su vakcine štetnije od korone.

„Nema ništa štetnije od korone“, dodaje Hasim.

Njegov komšija se vakcinisao se kineskim cepivom i ima jasan stav i poruku.

„Mora da se vakciniše narod. Da Josip izađe iz groba, svi bi sada u redu čekali. Danas može svako da bude antivakser“, primećuje Slavko Bojović.

Tutin Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

„Pre nekoliko dana mi je prijatelj umro, a govorio sam mu: ‘vakciniši se, vakciniši se’. Korona ga je odnela i preminuo je u Pazaru“, priča  Slavko.

Sreli smo i Suada Hamzegića, Tutinca koji je došao iz Nemačke da u rodnom gradu provede nekoliko dana odmora. Nema dovoljno vremena da sačeka vakcinaciju i revakcinaciju, a rado bi, kaže, iskoristio priliku.

„Velika je razlika u odnosu na Nemačku. Za mene je ovo nenormalno“, objašnjava nam razlike između izbora u Nemačkoj i Tutinu dok sa prijateljem pije kafu i sedi na suncu u bašti jednog kafića.

Tutin
Foto: Nova.rs

Suad  poziva Tutince da budu zahvalni na tome što su im omogućene vakcine i da tu priliku iskoriste.

Nova.rs je proteklih dana u obilasku Sandžaka, Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Posetu je organizovao udruženje „Koraci“, a u cilju promocije imunizacije u ovoj regiji koja je najslabija po broju vakcinisanih u Srbiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram