Nihad Biševac, Novi Pazar
Nihad Biševac Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Novi Pazar - grad koji je letos bio glavna vest zbog talasa pandemije koji ga je pokosio. Cela Srbija strepela je i slala pomoć ovom gradu. Slike ljudi koji su bukvalno padali u nesvest iznemogli čekajući da im neko ukaže pomoć sve su nas uznemirile. "Posle policijskog časa u junu i julu stanovništvo se opustilo. Bilo je i dosta stručnjaka koji su najavljivali da će tokom leta virus nestati da će ga temperatura iznad 25 stepeni uništiti", tako gradonačelnik Nihat Biševac za Nova.rs objašnjava šta se zapravo dogodilo i zbog čega se epidemija toliko rasplamsala u Novom Pazaru.

Novi Pazar se dobro držao za vreme vanrednog stanja, sa samo 100 zaraženih i dva smrtna slučaja. Međutim u junu i julu sve se otelo kontroli. Gradonačelnik Biševac smatra da nijedan zdravstveni sistem ne bi bio dovoljno spreman i da ne bi mogao sasvim adekvatno da odgovori na toliki porast zaraženih.

„Pazar je doživeo ono na šta su svi stručnjaci upozoravali i plašili se da ne dođe do većeg broja zaraženih i ekspanzije virusa u kraćem vremenskom periodu. Suočili smo se a velikim brojem zaraženih sa težom kliničkom slikom – obostrane upale pluća. Nije se dovoljno poznavala bolest. Bilo je mnogo zdravstvenih sistema i država koji su imali znatno jače zdravstevene sisteme, pa nisu mogli da izdrže taj udar i toliki broj pacijenata. Tada je obolelo i oko 80 zdravstevenih radnika, što je dodatno otežalo situaciju“,objašnjava nam Biševac.

Ni same bolnice nisu bile spremne, nisu postojale ni pravilno odvojene crvene zone, kapaciteti premali Sada je sve to drugačije i bolje pripremljeno i opremljeno.

Pominjale su se zsatrašujuće cifre o broju sahrana u Novom Pazaru prošlog leta. Smrtnos je, ne porče ni gradonačelnik, bila veća nego što je uobičajeno. Pominje se cifra od oko 160 preminulih za ta dva meseca, neki smatraju i da je daleko veća.

Loklana vlast u Novom Pazaru je,kaže Biševac, tražila da se osnuje posebna komisija koju bi činili različiti nezavisni stručnjaci, predstavnii medija i nevladinog sektora. Stranka Muamera Zukorlića je, tvrdi on, to opstruisala.

„Bilo je manipulacija sa brojem umrlih, pa je bila ideja da se formira komisija koja bi sve precizno utvrdila. Došlo je do opstrukcije koju je pokrenula stranka Pravde i poverenja. Ljudski životi nisu brojevi, to su i naši prijatelji, rođaci, sa time ne treba licitirati“, poručuje gradonačelnik.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

On koristi priliku da iskaže zahvalnost svima koji su u tom teškom trenutku pritekli Novom Pazaru u pomoć. Nije bilo ni dovoljno medicinskog kadra.

„Došli su lekari iz Kragujevca, Kralejva, sa VMA iz Sarajeva. Posle toga je primlkjeno još 100 zdravtvenih radnika, medicinsih sestara i lekara, sada je već drugačija situacija. Sigurno da sada imamo iskustvo i bolje smo organizovani.. Grad je dao blizu 50 miliona dinara za suszbijanje epidemije. Stigla je i pomoć države. Sada naša bolnica ima više od 300 i nešto postelja, razveden je kiseonik“, objašnjava Biševac.

Uprkos svemu što je preživeo i lošem iskustvu, Novi Pazar se ne ističe u vakcinaciji. Ukupno je vakcinisano 8.638 novopazaraca, a drugu dozu je primilo 4.902. Novi Pazar ima nešto više od 100.000 stanovnika.

„Veliki uticaj su imala različita mišljenja, slušamo i one koji su protiv vakcine, to slušamo na nacionalnim televizijama i na društvenim mrežama. Ima i lekara koji daju veoma loše informacije i zbunjuju ljude, stvarju nedoumice i odlaganje“, primećuje Biševac i dodaje da bi trebao propisati obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Novi Pazar sprovodi kampanju i pokušava da privoli građane. Tu su pamfleti, spotovi i pozivi kojima se građani obaveštavaju da mogu bez prethodne prijave da dođu na vakcinaciju. Prijava je jedino potrebna za Fajzerovu vakcinu, pošto se ona čuva u posebnim uslovima i na izuzetno niskoj temperaturi. Na seoskim područlima su organizovani mobilni timovi, cilj je da vakcina bude što bliža i dostupna svima.

„Traje kampanja koja daje rezultate, pa je zadnjih 20 dana u odnusu na raniji period povećan je broj sugrađana koji su primili vakcinu. Radimo sve što možemo da se približimo građanima“, navodi Biševac.

Gradonačelnik Novog Pazara tvrdi da je vakcinacija jedini način da se ova pandemija.

„To je način da zaštitite sebe, svoje bližnje i sve starije sugrađane. Da se vratimo normalnom životu. Vidimo da je situacija u Srbiji teška i da je sve veći broj zaraženih koronavirusom, da su bolnice sve punuje, da je sve ve veći broj obolelih. Na taj način ćemo pomoći i medicinskim radnicima koji su već godinu dana na prvoj liniji fronta i da su na kraju snage. Oni ulažu nadljudske napore i njima dugujemo veliku zahvalnost“, napominje gradonačelnik Novog Pazara.

Ipak, primetno je da Novopazarci nisu naročito revnosni u nošenju maski, da su malo opušteniji, Biševac objašnjva zašto.

Novi Pazar. Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Dugo traju mere, gubi se fokus. Ovde jevećinska mlada populacija – Novi pazar je jedan od najmlađih gradova u Eropi, prosečna starost je 33,5 godine. Mlada populacija smatra da ima manje posledica. Znamo da su mladi kada je reč o poštovanju mera opušteniji“, navodi gradonačelnik Novog Pazara.

Za kraj razgovora gradonačelnik napominje i da je sam prošlog leta bolovao od korone i ležao u bolnici zbog obostrane upale pluća. Nosio je masku i smatra da je tako sačuvao svoju porodicu i saradnike.

„Tri meseca nisam mogao da se oporavim i da povratim punu snagu“, prenosi nam svoje iskustvo u borbi sa virusom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar