Mirijevo, zagađenje

Već nedelju dana Beograđani se gotovo neprekidno guše od zagađenja vazduha i smrada koji je preplavio grad. Ovaj ekološki akcident i atak na zdravlje posledica je velikog požara na deponiji u Vinči, koji je izbio prošle subote, a onda je vatrena stihija koja je „odnela“ novobeogradski kineski tržni centar dodatno pogoršala situaciju. Ako se izuzmu sporadične tvrdnje da je „sve pod kontrolom“ i na „nema razloga za zabrinutost“ i poneki maliciozni komentar najviših državnih funkcionera, nadležni ćute, a građani se pitaju dokle će vazduh imati ukus, boju i miris.

Prema rečima stručnjaka, ništa se neće promeniti tokom ovog vikenda, jer će vazduh u prestonici još neko vreme biti potencijalno opasan po zdravlje građana. Sa posledicama ovakvog zagađenja tek ćemo se suočavati jer nam slede godine u kojima će biti sve više infarkta miokarda i karcinoma.

Ni vetar nam nije saveznik

„Situacija na Zvezdari i još nekim delovima grada je katastrofalna, smrad je nekoliko puta protekle nedelje štipao za oči, a video se i dim. Sve je to od Vinče. Voleo bih da je to jedna kratkotrajna epizoda, ali očigledno da nije. Intenzitet požara govori da je to skoro rešeno, ali zagađenje koje ogroman broj Beograđana oseća govori da i dalje ima emisije svih tih štetnih elemenata“, rekao je predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije i stručnjak za kvalitet vazduha Milenko Jovanović.

Milenko Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je istakao da se na osnovu preciznih podataka može utvrditi da situacija neće biti povoljna ni narednih dana jer će biti slabog vetra i to iz pravca istoka, odnosno iz Vinče ka Beogradu.

„Emisija zavisi od požara, a niko od nas ne zna da li će biti novih razbuktavanja. Definitivno je bio veliki intenzitet i nije realno očekivati da se sve smiri i sanira za dan-dva, kako su oni to objavili. Mene je subjektivno to zabrinulo jer nisam očekivao novi talas zagađenja nečega što se desilo u nedelju u noć“, objasnio je naš sagovornik.

Bez merenja mi nemamo nikakvu kvantitativnu vrednost.

„Ovo nije običan šumski požar, ovde gori konglomerat opasnog otpada, jedinjenja, ostataka metala i mnogo toga. To je kao pričati o kijavici čoveku koji ima ozbiljni oblik korone. Požar će se sanirati, to nije sporno, ali do tada će biti emisije. To je veoma neozbiljno prema građanima kojima je trebalo reći da ostanu kod kuće ukoliko ima zagađenja“, istakao je Jovanović.

Zdravlje nam je ugroženo

Govoreći o požaru u tržnom centru naNovom Beogradu koji je buktao u četvrtak celu noć i saniran tek u petak ujutru, Jovanović kaže da je on sigurno uticao na kvalitet vazduha.

„Od sadržaja toga što je tamo bilo, materijala krova i robe, treba dati informaciju šta je to što emituje ovakav požar. Taj požar nije istih razmera kao onaj u Vinči, ali definitivno je uticao na građane koji žive u Bloku 70. Ovo je trebalo da upali alarm kako bi se precizno utvrdilo koliko je uticalo na zdravlje građana“, zaključio je Jovanović.

Pulmološkinja dr Tatjana Radosavljević naglašava da je zdravlje Beograđana znatno pogoršano zbog dima i požara sa deponije u Vinči, ali da je teško pitanje kada će se smanjiti zagađenje u vazduhu.

„Kiseli gasovi u vazduhu će se smanjiti kada bude potpuno ugašen požar, a koliko će oni ostati u vazduhu, to bog zna. Problem je i smrad stajskog đubriva koji se širi Beogradom, a sadrži ove gasove „, rekla je doktorka.

Sudeći prema rečima radnika gradske čistoće, požar u Vinči nikada nije ni prestajao da gori. Sve ovo nam govori da Beograđani ni ovog vikenda i danima u toku iduće nedelje neće moći da uživaju u čistom vazduhu, te da ćemo posledice Vinče osećati znatno duže nego što su bile predviđanja gradonačelnika Radojičića. Idealno bi bilo da se tokom vikenda ode negde van grada, a ako to nije moguće, da se ne izlazi napolje ako se vidi dim i oseća smrad. U tom slučaju treba zatvoriti prozore i upaliti klima-uređaje.

Bonus video: Pulmolog o zagađenju vazduha u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare