Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Miris paljevine i zagađen vazduh još jedno jutro probudili su Beograđane. Čitaoci nam se javljaju i sugerišu da se miris paljevine oseća na Karaburmi i Mirijevu, a merne stanice od jutros pokazuju da je vazduh najviše zagađen na Novom Beogradu i Starom gradu.

Čitaoci našeg portala od jutros nam se masovno javljaju i ukazuju da je vazduh u Beogradu od jutros ponovo nepodnošljiv. Prema njihovim rečima, miris paljevine oseća sa širom Mirijeva, Karaburme, Konjarnika, Zvezdare i cele Palilule, a situacija je bila veoma loša i sinoć.

Sve ukazuje na to da se posledice Vinče još uvek osećaju, a vazduh je delimično zagađen i zbog požara koji je celu noć kuljao na Novom Beogradu u jednom kineskom Tržnom centru.

Merne stanice registrovale su da je zagađenje od jutros najveće na opštini Novi Beograd, ali i na Starom gradu i oko Mostara. Kada je reč o sinoćnom smradu i zagađenju, Agencija za zaštitu životne sredine zabeležila je da su oko Mostara čestice bile tri puta veće od dozvoljenih.

Nadležni organi i gradska vlast za sada ne izlaze za konkretnim izjavama do kada će Beograđani morati da se guše u smradu i kada će konačno moći da udahnu svež vazduh.

Gradska sekretarka za Zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je, međutim, jutros za TV Pink da je trenutno stanje kvaliteta vazduha u Beogradu dobro, i da je požar u Vinči izazvao „kratkotrajan problem u vezi sa štetnim materijama u vazduhu“. Istakla je da tri vatrogasna vozila i dalje dežuraju na deponiji u Vinči, ali da je težište sada na ekipama „Beo čiste energije“, koje, kako kaže, organizovano i teškom mehanizacijom lokalizovano zatrpavaju zemljom mesto požara.

Bonus video: Pulmolog o zagađenju vazduha u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare