Foto: Shutterstock

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojeno je nekoliko inicijativa za imenovanje ulica u prestonici po značajnim istorijskim i kulturnim ličnostima. Članovi komisije usvojili su da se u Beogradu ulicu dobiju kneginje Julija, knez Stracimir, majori Aleksandar Mišić i Ivan Ivo Fregl, francuski doktor Anri Žame i književnik Vladan Desnica, kao i američki diplomata Džordž Kenan.

Članovi komisije usvojili su inicijative građanina Nebojše Marjanovića i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da se u Beogradu imenuje Ulica kneginje Julije, kao i da ulicu dobije knez Stracimir, vladar i brat rodonačelnika loze Nemanjića Stefana Nemanje.

„Julija Obrenović bila je supruga kneza Mihaila Obrenovića. Da je bila cenjena od supruga i predvodnika zemlje, svedoči nam gest da je za nju 1861. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu napravljen tron, treći uz dotadašnji patrijarhov i knežev. Kneginja je 1863. godine obavila uspešne diplomatske misije po Engleskoj i Francuskoj“, stoji u inicijativi Nebojše Marjanovića.

Komisija je usvojila inicijative Bojana Dimitrijevića sa Instituta za savremenu istoriju da ulice u Beogradu dobiju i majori Aleksandar Mišić i Ivan Ivo Fregl, saopštio je Beoinfo.

„Aleksandar Mišić bio je major Srpske i Jugoslovenske vojske, sin vojvode Živojina Mišića. Bio je učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata, a zatim i pokreta otpora nemačkom okupatoru, koji je organizovao pukovnik Dragoljub Mihailović. Posle sloma partizanske teritorije oko Užica, u nemačkoj operaciji Mišić je zajedno sa majorom Ivanom – Ivom Freglom i jednim brojem pripadnika vojno-četničkih odreda posle kraće borbe bio zarobljen. Mišić i Fregl su sprovedeni u Valjevo, gde su posle kratkog suđenja streljani, 16/17. decembra 1941. godine. Zbog ovog herojskog podviga jugoslovenska vlada je nešto kasnije, januara 1942. godine, posthumno odlikovala majora Aleksandra Mišića Karađorđevom zvezdom trećeg reda sa mačevima, a Ivana Iva Fregla Karađorđevom zvezdom četvrtog reda sa mačevima“, navodi se u inicijativi Bojana Dimitrijevića.

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica usvojena je inicijativa pisca Gorana Milašinovića da se imenuje ulica po francuskom doktoru Anriju Žameu, kao i inicijativa Vladimira Pištala, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, da ulicu dobije književnik Vladan Desnica.

„Anri Žame je doktor zaslužan za lečenje srpskih naučnika iz Instituta za nuklearna istraživanja ‘Vinča’ 1958. godine. Kao vodeći klinički lekar i naučnik bio je jedan od svetskih pionira u lečenju radijacione bolesti tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka“, stoji u inicijativi Gorana Milašinovića.

Komisija je usvojila i inicijativu Dragana Bisenića da se u prestonici imenuje ulica Džordža Kenana, američkog diplomate, politikologa i istoričara, osnivača Kenan instituta i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.

Bonus video – Neobični spomenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare